Τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς στην επιστημονική κοινότητα επικρατεί η άποψη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων όχι μόνο θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο χρονικό διάστημα αλλά θα εκτοξευθεί.
Σημαντική παράμετρος για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις αποτελεί η παραλλαγή Δέλτα,στη δίνη της οποίας βρίσκονται πολλές χώρες.
Μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα εντοπίζονται σε νεαρές ηλικίες, γι’ αυτό και δεν έχει σημειωθεί επιδείνωση των υπόλοιπων επιδημιολογικών δεικτών, όπως οι νοσηλείες δηλαδή και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid.
Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι οι νέες ηλικίες μολύνονται ταχύτητα και, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου. «Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει γύρω στα μέσα Αυγούστου», πρόσθεσε εκτιμώντας πως θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Επιχειρώντας μια ερμηνεία του «δύσκολου φθινοπώρου» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε πως τον Οκτώβριο, εφόσον δεν εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να έχουμε τείχος ανοσίας, θα φτάσουμε τα 18.000 κρούσματα την ημέρα.
«Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι, δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναδεικνύοντας τη σημασία του εμβολιασμού στον πληθυσμό. «Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Μάιο. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ήταν 2.327 και το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 437.345. Στις ΜΕΘ, 142 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 2 ασθενείς κατέλη ξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 12.787. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 68.
Μέσα σε αυτό το εύθραυστο επιδημιολογικό τοπίο, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και παράλληλα ξαναβάζει στο τραπέζι το επιχειρησιακό της σχέδιο εκτιμώντας ότι ίσως χρειαστεί να «ξαναγράψει» κάποια μέτρα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Mega, εξήγησε ότι «τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα».
«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή», τόνισε.
Ένα από τα μέτρα που βρίσκονται και πάλι στο μικροσκόπιο είναι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων της διασκέδασης, που από τις 15 Ιουλίου προβλέπεται να χωριστούν σε αμιγείς και μεικτούς χώρους ανάλογα με την επιθυμία του εκάστοτε επιχειρηματία.
«Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».
«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν», πρόσθεσε.
Εφιαλτικό σενάριο από τον Σαρηγιάννη
Θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».
«Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» εκτίμησε υπαινισσόμενος το λοκντάουν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…»
Το σημαντικό, εξήγησε, είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.
Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και πολύ μεγάλη ταχύτητα.