ΔΙΕΘΝΗ

Συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν: Ξεκίνησαν με το Κοράνι – «Δεν κινδυνεύουν από εμάς οι ΗΠΑ»

Με απαγγελία από το Κοράνι και δεσμεύσεις για ειρήνη, αμνηστία, δικαιώματα εντός του νόμου της Σαρία, άρχισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, την πρώτη συνέντευξη Τύπου, στην Καμπούλ. Επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν επικεντρώνονται στον σχηματισμό κυβέρνησης, θα τηρήσουν τα δικαιώματα των γυναικών και συγχωρούν τους εχθρούς τους στη διάρκεια του πολέμου.

«Συγχαίρω το έθνος για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος» είπε ο Μουτζαχίντ και πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. «Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό. Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα» σημείωσε λέγοντας ότι δεν επιζητούν εκδίκηση, ενώ στη συνέχεια είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου. «Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι αλληλεπιδράσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία».

Οι Ταλιμπάν πρόσφεραν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ στο Reuters.

 

 

Επέστρεψε στο Αφανιστάν το Νο2 των Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, επέστρεψε στο Αφγανιστάν από το Κατάρ όπου διηύθυνε το πολιτικό γραφείο του κινήματος, δυο ημέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ και της εξουσίας, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους τους. «Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον μουλά Μπαραντάρ αναχώρησε από το Κατάρ και έφθασε στην αγαπημένη μας χώρα σήμερα το απόγευμα και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ» στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε μέσω Twitter ο Μοχάμεντ Ναΐμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τον τρόπο της αποχώρησης των στρατευμάτων από τον Μπάιντεν

Μπροστά στις εικόνες απόγνωσης στην Καμπούλ, η στήριξη των Αμερικανών στην απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν κατέρρευσε και οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποδοκιμάζουν τον τρόπο διεξαγωγής της αποχώρησης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μονάχα το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Politico και τη Morning Consult, το διάστημα 13 έως 16 Αυγούστου, στήριζε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τη χώρα έναντι 69% τον Απρίλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα διεξήχθη, καθώς οι Ταλιμπάν πραγματοποιούσαν την επίθεσή τους, κατόπιν καταλάμβαναν την αφγανική πρωτεύουσα, ενώ η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωνε την αποστολή 6.000 στρατιωτικών για να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των περίπου 30.000 Αμερικανών και Αφγανών αμάχων, που φοβόνταν για τη ζωή τους. Ο Τζο Μπάιντεν υπολόγιζε στη στήριξη από την κοινή γνώμη μιας απόσυρσης, που θα έβαζε τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Όμως, το 51% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε το θέμα της αποχώρησης. Και το 45% εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, εάν αυτή η αποχώρηση επέτρεπε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη. Ένα ανάλογο ποσοστό (48%) αντιτίθεται στην αμερικανική αποχώρηση, εάν αυτή θα «άνοιγε τον δρόμο στην Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν». Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 53% εγκρίνει τη διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν από τον Τζο Μπάιντεν, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνο της δημοτικότητάς του στους κόλπους του κόμματος «η οποία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70-89%», σημειώνουν τα Politico και Morning Consult. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ ψηφοφόρων όλου του πολιτικού φάσματος και περιθώριο λάθους +/- 2%.

Δένδιας: Aνάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

 

Την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους. Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ακόμη ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Επίσης, τόνισε πως για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: RT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Sabah