Τα τεστ αντισωμάτων δίνουν μια παραπλανητική εικόνα σημειώνει ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, τονίζοντας πως ανιχνεύούν μόνο τα αντισώματα έναντι του ιού της Γουχάν και όχι της μετάλλαξης Δέλτα.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, τονίζει πως πρόκειται για μια διαδικασία που δεν δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία και μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, καθώς τα αποτελέσματα ενδέχεται να δημιουργήσουν την “ψευδαίσθηση” προστασίας.
Τα τεστ αντισωμάτων διαθέτουν τεχνολογία ανίχνευσης μόνο των αντισωμάτων έναντι του ιού της Γουχάν -που πλέον δεν κυκλοφορεί στην κοινότητα- και ως εκ τούτου δεν δίνουν καμία πληροφορία για την προστασία έναντι του ιού Δέλτα, λέει χαρακτηριστικά.
Αυτό συμπέρανε μελέτη του ΕΚΠΑ ανάμεσα σε 309 υγειονομικούς από το Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, σύμφωνα με τον επιστήμονα.
“Αν είχαμε διαθέσιμο τεστ να ανιχνεύουμε τα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει νόημα να το κάνουμε, αλλά δεν υπάρχει εμπορικά διαθέσιμη η μέθοδος. Εμείς κάναμε μελέτες για την Δέλτα με τεχνογνωσία που μας έδωσε το εργαστήριο του Καθηγητή κ. Παυλάκη, ο οποίος είναι έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ και μας βοηθάει να έχουμε αυτήν την τεχνογνωσία. Δεν είναι μέθοδος που κυκλοφορεί εμπορικά”, τονίζει ο Ευάγγελος Τέρπος.
Περισσότεροι από 3.500 ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (αιματολογικά, νεοπλασίες κ.α.) παρακολουθούνται στενά από τους επιστήμονες του ΕΚΠΑ, από την αρχή των εμβολιασμών και μέχρι σήμερα, για την ανταπόκρισή τους στο εμβόλιο. Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Μεταξύ των ατόμων αυτών, περιλαμβάνονται και 309 υγειονομικοί από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα εμβολιασμένοι από τον περασμένο Ιανουάριο, οι οποίοι έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την “αντοχή” της ανοσίας, πως εξελίσσεται μετά από μήνες, αλλά και πως λειτουργεί στη φυσική νόσηση.
Τα συμπεράσματα ήταν πολύ διαφωτιστικά και υπέδειξαν την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, καθώς όπως αποδείχθηκε, η ανοσία υποχωρεί μετά από 6 έως 9 μήνες από τη λήψη των δύο αρχικών δόσεων εμβολίου στους μισούς εμβολιασμένους, μόνο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ, όπως λέει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, κ. Τέρπος:
“Η τρίτη δόση είναι επιτακτική διότι όταν εμείς βρίσκουμε για παράδειγμα ότι το 80% των ανθρώπων μετά τους 9 μήνες έχει επαρκή εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού της Γουχάν. Αυτό, όμως, μεταφράζεται σε ένα 30% λιγότερη αποτελεσματικότητα έναντι του ιού Δέλτα, οπότε πέφτει η ανοσία περίπου στο 55%. Άρα περίπου οι μισοί έχουν προστασία μετά τους 6 με 9 μήνες έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και οι μισοί δεν έχουν. Για να μάθουμε, όμως, ποιοι είναι αυτοί οι μισοί, δεν έχουμε εύκολη εξέταση. Άρα, όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις, μετά το εξάμηνο πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε την τρίτη δόση, για να είναι ασφαλείς”, σημειώνει ο καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος.
Εξηγώντας περαιτέρω τον μηχανισμό που ενεργοποιεί το εμβόλιο για την προστασία απέναντι στον ιό, ο επιστήμονας αναφέρει πως δημιουργεί αντισώματα έναντι της πρωτεϊνης spike του ιού της Γουχάν, αλλά επειδή στην πρωτεϊνη spike υπάρχει η μετάλλαξη του ιού Δέλτα, δεν τον εξουδετερώνει πλήρως και ικανοποιητικά.
“Έχουμε δει ότι κάποιος που έχει αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν κατά 100% τον ιό της Γουχάν, εξουδετερώνει κατά 70% τον ιό της μετάλλαξης Δέλτα, δηλαδή κατά 30% λιγότερο. Ήθελα να τονίσω τη μεγάλη διαφορά, γιατί πολλοί λένε ότι “έχω αντισώματα και δεν πάω να κάνω την τρίτη δόση”. Πρέπει να ξέρουν δηλαδή πως τα αντισώματα που μετράνε, είναι αντισώματα εναντίον του ιού της Γουχάν, τα οποία έχουν πολύ λιγότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα”, εξηγεί.
Ένα δεύτερο στοιχείο που αναδείχθηκε από τις μελέτες του ΕΚΠΑ, είναι πως όσοι έχουν περάσει κορονοϊό και κάνουν μετά το εμβόλιο -το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως η “τρίτη δόση” για τους εμβολιασμένους- έχουν την καλύτερη δυνατή ανοσία, γιατί τα εξουδετερωτικά τους αντισώματα εξουδετερώνουν εξίσου και τον ιό της Γουχάν και τον ιό της μετάλλαξης Δέλτα, λέει ο καθηγητής:
“Άρα αυτή η ομάδα είναι πολύ προστατευμένη. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνουν, είτε κάνουν εμβόλιο αδενοϊού, είτε mRNA εμβόλιο. Η δική μας ομάδα έχει μελετήσει τα mRNA εμβόλια, αλλά άλλες ομάδες που έχουν μελετήσει άλλα εμβόλια, έχουν καταλήξει ότι και με τα δύο είδη εμβολίου έχεις την ίδια ακριβώς προστασία με μία μόνη δόση, εάν έχεις νοσήσει”.
Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο ίδιος, επειδή η φυσική ανοσία, δεν προκαλεί αντισώματα μόνο έναντι της πρωτεΐνης spike αλλά και ενάντια των άλλων πρωτεϊνών του ιού, όπως της νουκλεοκαψιδικής πρωτεΐνης.
Άρα όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο μετά τη φυσική νόσηση, λέει ο κ. Τέρπος: “τραβάει” όλη την ανοσία μαζί και έναντι των άλλων πρωτεϊνών και γι’ αυτό η εξουδετέρωση έναντι της Δέλτα είναι η ίδια όπως και έναντι της Γουχάν, δηλαδή είναι πολύ μεγάλη. Κάνει μια “επικαιροποίηση” όλης της ανοσίας που έχει αποκτήσει το άτομο”, εξηγεί.
Πηγή: iatropedia.gr