«Έχετε κάνει επιλογές. Η σιωπή σας σε κρίσιμες πτυχές δεν ήταν τυχαία. Έχετε αλλάξει και το αμυντικό δόγμα της χώρας και το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την «αμυντική θωράκιση της χώρας»
Ο κ. Βούτσης σχολιάζοντας τις προηγηθείς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «αυτές ήταν απολύτως αποκαλυπτικές» καθώς ο κ. Μητσοτάκης στα ερωτήματα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «επίλεξε την σιωπή και η οποία δεν είναι τυχαία».
Σχετικά με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να μείνει σταθερά στην υπεράσπιση της ειρήνης, του διαλόγου, της διπλωματίας για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και όχι στην εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης και των όποιων βάσεων της χώρας μας και την ένταξη της Ελλάδας στο νέο ψυχρό πόλεμο.
Επέμεινε στις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να μην φέρνει για συζήτηση και κύρωση τις τρείς συμφωνίες στην Βουλή και αυτό «δεν είναι καθυστέρηση αλλά περί απόφασης του πρωθυπουργού».
Επέκρινε την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει μέτωπο κατά της υπαναχώρησης της ΕΕ στο διεθνές δίκαιο και σε ριζικές αλλαγές του Δουβλίνου ώστε να υπάρξει μια νέα σύγχρονη πολιτική για το άσυλο.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βούτσης είπε ότι «ο κ. Τσίπρας σήμερα ξεδίπλωσε έναν οδικό χάρτη για την απομείωση της έντασης». Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «έχει μια μεγαλομανία που αποσυνδέει πλήρως τις μεγάλες ανάγκες για υπεράσπιση της χώρας μας και τα όρια των όποιων κινδύνων υφίστανται». Εσείς, είπε, θέλετε «μια χώρα αστακό, με οποιοδήποτε οικονομικό τίμημα, προχωράτε σε μια κούρσα εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα είστε σε πλήρη υποταγή στα δόγματα μιας νέας επιθετικής αντίληψης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ευρύτερα ενός νέου ψυχρού πολέμου».
Αναρωτήθηκε, που θα σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών; Σε ποιο προϋπολογισμό θα φτάσουμε; Ποιος εγγυάται την εξοπλιστική υπεροχή αυτών των οπλικών συστημάτων και πόσα επόμενα χρόνια;. Παρατήρησε πως σε κάθε βήμα που κάνουμε η Τουρκία εξαντλεί κάθε δυνατότητα έχει για να την απαντήσει. Χαρακτήρισε χέουσα πληγή την κατάσταση στην αμυντική μας βιομηχανία και έθεσε τα ερωτήματα κατά πόσο αυτές οι συμβάσεις αυξάνουν την ελληνική τεχνογνωσία και ποια η προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στα ΕΑΣ.
Ο κ. Βούτσης, κατέληξε λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνεται ένας διαγκωνισμός και μια πατριδοκαπηλία με τους εξοπλισμούς», αυτές είναι «αν-ιστορικές ανοησίες, που η κυβέρνηση καταφεύγει επειδή δεν έχετε δυστυχώς πραγματικές απαντήσεις στα κορυφαία ζητήματα που τέθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση».