Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε το διάγγελμά του για την ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι και πάλι κρίσιμη.
Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, δήλωσε Πούτιν, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία.
Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία. Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών.
Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, δήλωσε. Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.
«Η σύγχρονη Ουκρανία είναι κατασκεύασμα της Ρωσίας, των Μπολσεβίκων και των Κομμουνιστών, μετά την επανάσταση του 1917. Για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία κανείς δεν τους ρώτησε τίποτα. Η νίκη του ‘κόκκινου’ στρατού έδωσε εδάφη στην Ουκρανία που ανήκαν στην Γερμανία και την Πολωνία», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη του διαγγέλματος.
Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή για την Σοβιετική Ένωση και τα εδάφη αυτά, λέγοντας πως: «Στις αρχές τις εγκαθίδρυσης της Σοβιετικής Ένωσης, οι Μπολσεβίκοι άρχισαν ένα καινούριο κράτος και ο Στάλιν και οι επόμενοι ηγέτες οικοδόμησαν την Σοβιετική Ένωση πάνω στην αρχή της αυτονομίας των εθνών. Αυτό μπήκε και στο σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης.»
«Γιατί να κάνουμε τόσες παραχωρήσεις σε αυτούς που βρίσκονταν στα όρια της τσαρικής αυτοκρατορίας, στους οποίους αποδόθηκαν τεράστια εδάφη που δεν τους ανήκαν;» αναρωτήθηκε ενώ προσέθεσε ότι «τα αρχεία του Σοβιετικού Κράτους επιβεβαιώνουν ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.»
Παράλληλα, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς ηγέτες, είπε: «Θέλετε να την απόσχιση; Λοιπόν, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό.»
«Οι Σοβιετικές Δημοκρατίες έχουν όλα τα δικαιώματα να ασκήσουν το καθεστώς αυτονομίας και κυριαρχίας και κάθε διάταξη της κάθε Σοβιετικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει την εθνικότητα στους πολίτες της.»
«Δύο χρόνια πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Δημοκρατίες διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους και αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας. Τότε η Ρωσία ήταν σε δύσκολη θέση, δεν μπορούσε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.»
«Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία στήριξε την Ουκρανία και σεβάστηκε την εθνική της ανεξαρτησία. Έχουμε δώσει περίπου 250 δισ. στην Ουκρανία σε δάνεια. Αναλάβαμε και το χρέος της στο ΔΝΤ.»
«Οι Σοβιετικές Δημοκρατίες έπρεπε να αποκηρύξουν τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία, όμως το Κίεβο δεν επικύρωσε τη συμφωνία, ούτε την εφάρμοσε. Όλα τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία τα κράτησε για τον εαυτό του.»
«Η Ρωσία παρόλα αυτά συνέχισε να αποδίδει όλα τα δικαιώματα και τις συμφωνίες στην Ουκρανία. Θυμάστε τον εκβιασμό των ουκρανικών αρχών όταν προσπάθησαν να κλέψουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Από τα πρώτα βήματα, λοιπόν, διεκδίκησαν την αυτονομία τους αποκηρύσσοντας όλα όσα μας ένωναν.»
«Οι Ριζοσπάστες της Ουκρανίας προσπάθησαν να σφετεριστούν τη Δύση για να κρατήσουν τα κλοπιμαία.»
«Η Ουκρανία είναι μια χώρα διχασμένη. Έχασε το βιομηχανικό και ερευνητικό της δυναμικό. Αυτά πήγαν στα χέρια αυτών που την εκμεταλλεύονται. Έτσι είχαμε την κατάρρευση της ουκρανικής Δημοκρατίας, όχι μόνο από την Δύση, αλλά και από ένα δίκτυο ξένων συμβούλων που έχει εγκατασταθεί στην Ουκρανία και έχει παρεισφρήσει στην κυβέρνηση.»
«Θεωρούν ότι με την υποστήριξη της Δύσης θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν στη Ρωσία. Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις ότι θα ήθελε να δημιουργήσει και πυρηνικά όπλα. Είναι θέμα χρόνου να φτιάξουν τέτοια όπλα και να απειλούν τη Ρωσία, γιατί έχει προϊστορία. Θα φέρουν την Ευρώπη και τον κόσμο σε αποσταθεροποίηση.»
«Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, αν και το άρθρο 17 του συντάγματός της απαγορεύει την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων. Στο διεθνές δίκαιο λέει ότι μια χώρα δε μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά της εις βάρος μιας γειτονικής χώρας.»
«Το ΝΑΤΟ έχει θέσει προϋποθέσεις στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί εάν συμμορφωθεί με τις διατάξεις και καταπολεμήσει τη διαφθορά. Οι ΗΠΑ είχαν πει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. Οι ανατολικές και κεντρικές χώρες της Ευρώπης φέρνουν τα κόμπλεξ τους του φόβου της Ρωσίας μέσα στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες της τις υποχρεώσεις.»
Ο Πούτιν αναφέρθηκε, επίσης, για πρώτη φορά σε μια συζήτηση που είχε με τον Κλίντον το 2000. Ο Ρώσος πρόεδρος ρώτησε γιατί τους στριμώχνουν και ο Κλίντον απάντησε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μια τόσο μεγάλη ανεξάρτητη χώρα σαν τη Ρωσία δίπλα στην Ευρώπη. «Οι δυτικές χώρες δεν κρατούν το λόγο τους.»
«Το κύριο θέμα είναι οι προτάσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας που έκανε η Ρωσία για την ασφάλεια όλων. Θέλουν να μας επιβάλλουν κυρώσεις, χωρίς καμία δικαιολογία και να μας πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και τα συμφέροντα. Όταν δεν έχουμε καμία ικανοποιητική απάντηση από τις ΗΠΑ, πρέπει να δράσουμε και αυτό θα κάνουμε.»
«Όσον αφορά το Ντονμπάς, το Κίεβο συνέχεια δείχνει ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο, που θα έχει πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στο Ντονμπάς. Ο αποκαλούμενος δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι δυτικοί εταίροι, πώς μπορούν να ανέχονται να συμβαίνει αυτό. Όλο αυτό γιατί οι Ρωσόφωνοι δεν ήθελαν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά δικαιώματα των ανθρώπων στο Ντονμπάς.»
Ενημέρωση ξένων ηγετών
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ξένους ηγέτες ότι η Μόσχα είναι πιθανό να αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» (DPR) και του «Λούγκανσκ» (LPR), τις περιοχές δηλαδή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Rt το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι σκοπεύει να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των δύο περιοχών του Ντονμπάς «στο εγγύς μέλλον». Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη».
Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προέτρεψε το Κρεμλίνο να μην λάβει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι πρόδρομος της «προσάρτησης» της περιοχής από τη Ρωσία. «Εάν υπάρξει προσάρτηση, θα υπάρξουν κυρώσεις, και αν υπάρξει αναγνώριση, θα βάλω τις κυρώσεις στο τραπέζι και οι υπουργοί θα αποφασίσουν», είπε.
Νωρίτερα ο Πούτιν προήδρευσε μιας τηλεοπτικής συνεδρίασης του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί το αίτημα. Σε αυτό κλήθηκε από κορυφαίους αξιωματούχους να αναγνωρίσει και τις δύο περιοχές.