ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Γκρίνια» για Τσακαλώτο στο συνέδριο – Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση Τσίπρα

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ενιαία κάλπη με την οποία θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση και η σύνθεση της κεντρικής επιτροπής. Η «Ομπρέλα» πάντως, κατέθεσε και επισήμως τη διαφωνία της με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδοκιμάστηκε στην ομιλία του, καθώς ζήτησε να παρέμβει προκαλώντας τον εκνευρισμό των παρευρισκόμενων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας ότι πρέπει να στηθούν δύο διαφορετικές κάλπες, γιατί όπως υποστήριξε είναι δύο διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Μάλιστα, όπως είπε, τίθεται το συγκεκριμένο ζήτημα σαν «εκβιασμός». Στην μικρή του παρέμβαση, λιγότερο του ενός λεπτού, προκλήθηκε ένταση στις εξέδρες με παρευρισκόμενους να τον αποδοκιμάζουν και άλλους να τον χειροκροτούν. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που σηκώθηκαν και άρχισαν να τον καλούν επιτακτικά να κατέβει από το βήμα.

«Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα», αναφέρει η «Ομπρέλα».

Αναλυτικά η πρόταση της «Ομπρέλας» έχει ως εξής:

«Με το παρόν μας σημείωμα, οι υπογράφοντες/ουσες καταθέτουμε την πρότασή μας για τις διατάξεις του Καταστατικού του κόμματος, όπου ορίζεται ο τρόπος εκλογής του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρότασή μας αυτή, προϊόν σκέψης και συνεργασίας σε συντροφικό πνεύμα, έχει ως στόχο να περιγράψει μια διαδικασία ανοιχτή, ενωτική, συμμετοχική και δημοκρατική. Επιδιώκει να προσδώσει στη διαδικασία τα εξής πλεονεκτήματα:

Πρώτον, διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο. Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα.
Δεύτερον, επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισότητα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή.
Τρίτον, διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Συνέδρων. Όλοι ψηφίζουν για όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.Διασφαλίζει, επίσης, την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στην κεντρική Επιτροπή με κριτήριο τον αριθμό των μελών, αποφεύγοντας την υπερεκπροσώπηση κάποιων περιφερειών με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλλων.
Ήδη το κλίμα είχε πυροδοτηθεί από την παρέμβαση του Δημήτρη Βίτσα. Από τις εξέδρες σύντροφοί του φώναζαν ότι διαφωνούν και χρειάστηκε η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη και να επικρατήσει η ψυχραιμία.