ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις τιμητικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης

Την Επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ΆγνωστουΣτρατιώτη.

Στην Επιμνημόσυνη Δέηση η οποία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσόστομου, παραβρέθηκαν ο Γ. Γραμ. Εσωτερικών και Οργάνωσης Μ. Σταυριανουδάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, η Αν. Εκπρ. Τύπου του ΚΙΝΑΛ Α.Σιμητροπούλου, Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας Ελ. Σκιαδάς, ο Έξαρχος Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα Γ. Πλακίδας, η Πρ. Εθνικ. Γεν. Συν. Αναπήρων Θυμάτων: Αλκ. Σπυριδάκη, ο Πρ. του Συνδέσμου «Μπάιρον» Πάνος Τριγάζης, ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό Κ. Βελέντζας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ, της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων πως σήμερα είναι μία ευκαιρία «να αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες Φιλέλληνες που χάρισαν την ψυχή και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά και για τη στήριξη των συμφερόντων της χώρας μας σε κάθε ιστορική περίσταση».

«Από την πρώτη στιγμή του αγώνα – ή καλύτερα – από τα πρώτα προμηνύματα του μεγάλου ξεσηκωμού, χιλιάδες ήταν οι λάτρεις της ελευθερίας από όλο τον κόσμο που έκαναν το ελληνικό ζήτημα προσωπική τους υπόθεση. Σε κάθε σημείο του πλανήτη, από το Παρίσι μέχρι την Οδησσό, από τις ΗΠΑ και τη μακρινή Αϊτή μέχρι την καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Φιλέλληνες συνέδραμαν από την αρχή τις πρώτες μυστικές οργανώσεις των Ελλήνων και έκαναν γνωστά τα δίκαια αιτήματα του Έθνους μέσα από την πολιτική δράση τους, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη δημοσιογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Από τις πατρίδες τους, χιλιάδες άντρες και γυναίκες, δούλεψαν σκληρά για να υπερασπιστούν τα δίκαια των Ελλήνων, διέδωσαν το πνεύμα της επανάστασης από στόμα σε στόμα, από πόρτα σε πόρτα, συναντώντας συχνά αρνητικές αντιδράσεις, πολλές φορές επικίνδυνες για τη ζωή και την ελευθερία τους».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε: «Χιλιάδες Φιλέλληνες βρέθηκαν στο πλευρό της πατρίδας μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και συνέδραμαν ηθικά, υλικά αλλά και με την προσωπική συμμετοχή τους στους αγώνες για την επέκταση της Ελλάδας, στήριξαν τον Ελληνισμό σε κάθε πολεμική περιπέτεια, αυτοί που προσέφεραν καταφύγιο στους κατατρεγμένους Έλληνες μετά από κάθε εθνική καταστροφή, αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την ανόρθωση της Ελλάδας μας μετά από κάθε οδυνηρή περιπέτεια.

Οι Έλληνες είμαστε αιωνίως ευγνώμονες στους ξένους ήρωές μας. Το παράδειγμά τους είναι για πάντα ζωντανό στις καρδιές μας, περνάει από γενιά σε γενιά και μας δείχνει το καθήκον κάθε ελεύθερου ανθρώπου να μάχεται μέχρις εσχάτων για την ελευθερία, το δίκαιο και την αξιοπρέπεια».