Συνεχίζει ακατάπαυστα η Μόσχα το μπαράζ απειλών κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας καθώς η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ φαντάζει πλέον αναπόφευκτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθούν εν μια νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε στόχο για τη Ρωσία» απείλησε ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, σε συνέντευξή του στο unHerd.
«Γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγεται ορισμένες αντανακλαστικές κινήσεις από τη ρωσική πλευρά», είπε.
«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος —ή πιθανός στόχος— για ένα χτύπημα» σημείωσε.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι εχθρός. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους. Οπότε θα επωμίζονταν ορισμένους αμυντικούς κινδύνους φυσικά, κάποιο οικονομικό κόστος — αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν… Ζούσαν κανονικά ως καλοί γείτονες μαζί μας για δεκάδες χρόνια. αν επιλέξουν ξαφνικά να γίνουν μέρος ενός πολύ εχθρικού μπλοκ, εξαρτάται από αυτούς» διεμήνυσε ο Πολιάνσκι.
Ο Ρώσος διπλωμάτης άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την απόφαση (Φινλανδίας – Σουηδίας) και ότι δεν αλλάζει η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι πραγματικά πλήγμα για την ασφάλεια της Ρωσίας το γεγονός ότι αυτά τα δύο κράτη γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ – ελπίζω ότι δεν θα το κάνουν, αλλά αν το κάνουν θα ήταν η χειρότερη λύση για αυτούς, αλλά όχι για τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό. Δεν αλλάζει πολύ την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία κυριαρχείται και επιδεινώνεται από την απειλή του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία για πολλά χρόνια» υποστήριξε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία», ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα μπορούσε πλέον να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας και ότι είναι «απόλυτα σίγουρος» ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εάν αντιμετώπιζε «μια υπαρξιακή απειλή».
Πηγή: skai.gr