Σε ετοιμότητα φέρεται να βρίσκεται ο ΕΟΔΥ έχοντας ήδη στείλει και εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας, για την Ευλογιά των πιθήκων, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται πολύ εύκολα, με στενή επαφή, με σταγονίδια ή υγρά ή με επαφή με το εξάνθημα.
Όπως εξηγείται, αρχικά εμφανίζεται πυρετός και κόπωση και μία έως τρεις ημέρες, εμφανίζεται το γενικευμένο εξάνθημα σε όλο το σώμα.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ασθένεια που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάνει τον κύκλο της, ωστόσο ένα 10% των ασθενών στην Αφρική, καταλήγουν.
Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.
Στην Ιταλία, συμπτώματα κατέγραψε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους.
Ο εν λόγω ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
«Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε ένα άτομο στην περιοχή της Στοκχόλμης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.
Το μολυσμένο άτομο «δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά έχει λάβει θεραπεία», εξηγεί η αρχή, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πού και πώς έγινε η μόλυνση. Η αρχή «ερευνά τώρα με τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων για να ανακαλύψει εάν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Σουηδία», διευκρινίζει.
Η Βρετανία που ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα, που εντοπίστηκαν από τις 6 Μαΐου, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν σε εννέα το απόγευμα της Τετάρτης. Την Τετάρτη, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, ανέφεραν ότι εντόπισαν την ασθένεια.
Έκθεση του ECDC την επόμενη εβδομάδα
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για ασθένειες και επιδημίες.
Η υπηρεσία, η οποία λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», συνιστά «την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους».