ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Περιφέρεια Αττικής μέλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+)

Δύο σημαντικές συναντήσεις με θέμα την πρόοδο της Αττικής στην ανακύκλωση και το επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης που προετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, το πρωί της 29ης Ιουνίου 2022, τα στελέχη της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+ https://acrplus.org/en/ ) με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο και συντονιστή διαχείρισης αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής του Δουβλίνου κύριο Hugh Coughlan υποδέχθηκαν τον Περιφερειάρχη Αττικής και τους συνεργάτες του στα γραφεία της Ένωσης. Η ACR+ είναι το μεγαλύτερο και πιο έγκυρο ευρωπαϊκό δίκτυο δήμων, περιφερειών, φορέων διαχείρισης, επιστημονικών φορέων, οργανισμών και εταιρειών ανακύκλωσης με περισσότερα από 150 μέλη σε 25 χώρες της Ευρώπης και συνεργάζεται στενά με την ΕΕ για την παραγωγή και προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θα γίνουν τα πρώτα μέλη της Ένωσης από το χώρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.  Στη συνέχεια, ο Γιώργος Πατούλης παρουσίασε την πορεία υλοποίησης της ανακύκλωσης στην Αττική και τις βασικές γραμμές του νέου ΠΕΣΔΑ. Από τη μεριά της ACR+ εκφράστηκε σημαντικό ενδιαφέρον για τα βήματα που κάνει η Αττική στην υλοποίηση της διαλογής στην πηγή και ακούστηκαν αρκετά κολακευτικά σχόλια για τα ολοκληρωμένα προγράμματα διανομής εξοπλισμού ανακύκλωσης, αλλά και για τη στροφή προς τις αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων.  Χαρακτηριστικά, ο Αντιπρόεδρος Hugh Coughlan συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Αττικής για τις πρωτοβουλίες του στον τομέα της ανακύκλωσης και τόνισε ότι «τα βήματα που κάνει η Αττική στη διαλογή στην πηγή πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς για όλη τη ΝΑ Ευρώπη διότι αποδεικνύουν ότι σε 3 μόλις χρόνια μπορούν να μπουν τα θεμέλια για τη στροφή προς την κυκλική οικονομία – ελπίζουμε ότι με την είσοδο της Αττικής στην ACR+ θα ηγηθείτε της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε την κυκλική οικονομία σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης».

Το απόγευμα της 29ης Ιουνίου 2022, ο Περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (European Environmental Bureau https://eeb.org ), με επικεφαλής τον Piotr Barczak, διευθυντή του τμήματος κυκλικής οικονομίας και στερεών αποβλήτων. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν 180 οργανώσεις από 38 χώρες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης που προετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ καθώς και ο νέος νόμος που προετοιμάζει η ΕΕ για το δικαίωμα στην επισκευή και την αναβάθμιση της επαναχρησιμοποίησης ως βέλτιστης πρακτικής στην κυκλική οικονομία. Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέλυσε τα μέχρι σήμερα βήματα στην ανακύκλωση και επέμεινε στην ανάγκη να συνοδευτεί η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης με την καταπολέμηση της φτώχειας και σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τεχνίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να υπάρξει σαφές θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από τη μεριά του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, ο Piotr Barczak, αφού υπογράμμισε ότι τα βήματα που γίνονται στην Αττική καλύπτουν κενά πολλών ετών και φέρνουν την Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη στροφή στην κυκλική οικονομία, ανέλυσε τις επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία για την επαναχρησιμοποίηση καθώς και την ανάγκη καθιέρωσης οικονομικών κινήτρων. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία των δύο πλευρών για στενή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών με στόχο την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών επαναχρησιμοποίησης.

Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών συναντήσεων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές συναντήσεις μας επιβεβαίωσαν ότι, όχι μόνο κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και ότι μπορούμε να εκπλήσσουμε ευχάριστα τους πλέον ειδικούς με τον σχεδιασμό και τα βήματα που κάνουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης. Με τον σχεδιασμό αλλά κυρίως με τις δράσεις μας φέρνουμε σε πρώτο πλάνο τη διαλογή στην πηγή και προχωράμε για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης. Αυτό πλέον γίνεται στοιχείο και του διεθνούς προφίλ μας, κάνοντας την Αττική θετικό σημείο αναφοράς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οφείλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να ενημερωνόμαστε έγκαιρα και από τις καλύτερες πηγές για τις αλλαγές που έρχονται. Με την είσοδό μας στην Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων επιδιώκουμε να γίνουμε συμμέτοχοι στη διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων, να αναβαθμίσουμε την τεχνογνωσία μας, να ενημερώσουμε αλλά και να ενημερωθούμε για τις βέλτιστες πρακτικές με οργανωμένο, δομημένο και μεθοδικό τρόπο».