Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.
Η αναθεωρητική πολιτική τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας, θα πρέπει να έχει κοινή αντιμετώπιση από την ΕΕ ανέφερε επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναλυτικά η προσφώνησή της
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητή Zuzana,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ελλάδα και Σλοβακία μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι λαοί μας διακατέχονται από την αγάπη για την ελευθερία.
Η Ελλάδα είχε άλλωστε υποστηρίξει θερμά την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για αυτό και ήταν ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι η Συνθήκη προσχώρησης της Σλοβακίας ως κράτους μέλους υπογράφηκε, το 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας.
Όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας ένα κομμάτι της χώρας σας, έχοντας το όρος Όλυμπος στην καρδιά μας από τότε που ήμασταν παιδιά. Οι μαθητές της Σλοβακίας διδάσκονται την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως και την εκπληκτική ελληνική μυθολογία. Από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τους Σλοβάκους ότι ο συγγραφέας μας και ειδικός στην ιστορία Vojtech Zamarovský χαίρει αναγνώρισης στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, η εγγύτητά μας δεν καθορίζεται μόνο από το παρελθόν μας, αλλά πάνω από όλα από το παρόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η βοήθεια των Σλοβάκων πυροσβεστών στις πυρκαγιές του προηγούμενου έτους ή των εμπειρογνωμόνων μας που συνέπραξαν στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι ισχυροί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, σεβόμενοι από κοινού τις αξίες του κράτους δικαίου και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Αυτές ακριβώς οι αξίες υπονομεύονται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο για εκατομμύρια ανθρώπους στον προς Ανατολάς γείτονά μας, αλλά και στις δύο χώρες μας. Είμαι περήφανη που οι συμπολίτες μου άνοιξαν τις καρδιές και τα σπίτια τους σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν εξαιτίας του πολέμου. Και, όπως και οι Έλληνες, εύχονται ειρήνη για την Ουκρανία, για τη Χερσώνα ή τη Μαριούπολη, η οποία επίσης κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία σας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ειρήνη θα είναι βιώσιμη μόνο εάν η Ουκρανία είναι ελεύθερη να επιλέξει πού θέλει να ανήκει ως χώρα. Κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί αυτό το δικαίωμα.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε συμφωνήσει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση των καθαρών πηγών ενέργειας. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά πολύ περισσότερο η ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Ξέρω ότι κι εσείς έχετε την ίδια οπτική, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
Αξιότιμοι καλεσμένοι,
H επίσκεψή μου με διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας παραμένει ισχυρή και ότι μέσα από αυτήν θα ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις. Επιτρέψτε μου να υψώσω το ποτήρι μου και να ευχηθώ την επιτυχή εμβάθυνση των σχέσεών μας.