ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκαναν φτερά 140.000 ευρώ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Αγωγή κατά υπαλλήλου της οικονομικής υπηρεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μήνυση κατά πρώην ταμία και νυν μέλους του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. αποφάσισε να καταθέσει ο ίδιος ο Σύλλογος. Αιτία η κακοδιαχείριση των ταμείων του Συλλόγου την περίοδο της πανδημίας η οποία οδήγησε σε «άνοιγμα» πάνω από 140.000 ευρώ σ’ αυτά όπως προκύπτει από το τελικό πόρισμα που συνέταξε διαπαραταξιακή επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η υπόθεση αφορά σε τρία διαφορετικά ποσά 105.334 ευρώ, 1.550 ευρώ και 51.950 ευρώ, που προοριζόταν για την προμήθεια αντισηπτικών, την απολύμανση της βιβλιοθήκης του Συλλόγου, του Εφετείου, του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και του υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες της πανδημίας (Μάρτιο 2020-Ιούνιος 2021). Σε έλεγχο που έγινε, όμως, από τη νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου φαίνεται να προέκυψε πως τα παραστατικά για τις υποτιθέμενες αγορές, που ξεπερνούν τις 140.000 ευρώ, είναι τουλάχιστον ελλιπή.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι
Όλα ξεκίνησαν μετά από ενημερωτική επιστολή-εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. και εν συνεχεία ταμία του Δ.Σ.Θ. Ιάκωβου Ψωμιάδη η οποία οδήγησε στη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν και να ελεγχθούν οι σχετικές δαπάνες.

Όπως εξηγεί στο τελικό πόρισμά του ο Δ.Σ.Θ. η αναγκαιότητα του ελέγχου προέκυψε κατόπιν της διαπίστωσης από μία αρχική έρευνα του ύψους των συγκεκριμένων δαπανών, του ασυνήθιστου τρόπου διενέργειάς τους (απευθείας ανάθεση, κατάτμηση της δαπάνης και αποπληρωμή της με μετρητά καθώς και της έλλειψης των αντίστοιχων νόμιμων παραστατικών).

Από το πόρισμα προέκυψε πως τα ποσά για την αγορά των συγκεκριμένων αντισηπτικών δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, καθώς εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια ενώ άλλα παραστατικά αφορούσαν σε προϊόντα άσχετα με την πανδημία.

Από τις αγορές που έχουν γίνει με προσκομιζόμενα παραστατικά αποδείξεις λιανικής πώλησης αναγράφονται τρίτα είδη και όχι αντισηπτικά (όπως αναφέρεται στην αιτιολογία έκδοσης του εντάλματος) για συνολικό ποσό 41.0094,04 ευρώ.

Οι αποδείξεις που προσκομίστηκαν, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου, αφορούν συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους, επιθέματα αποστείρωσης, ψηφιακά θερμόμετρα, πολυβιταμίνες, παγοκύστες για τραυματισμούς, στοματικά διαλύματα, ασπιρίνες, σκιές ματιών, φαρμακευτικές κρέμες για εγκαύματα, αποσυμφορητικά μύτης, φάρμακα για ημικρανία, αντιβιώσεις και καλλυντικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, όμως, ούτε αυτά τα προϊόντα βρέθηκαν στο σύλλογο, ενώ δεν προέκυψε ότι καταναλώθηκαν ή όντως αγοράστηκαν, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν ελήφθη σχετική απόφαση από το Δ.Σ. για την αγορά τους.

Χειρόγραφα τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις αντισηπτικών και μασκών
Στο πόρισμα των 81 σελίδων αναφέρεται επίσης ότι τιμολόγια ύψους 18.430 ευρώ του 2020 για αγορά μασκών και αντισηπτικών ήταν χειρόγραφα, δεν αναγράφονταν ο αριθμός του τύπου και της ποσότητας με συνέπεια να είναι αδύνατη η διαπίστωση της ποσότητας και του είδους των προϊόντων που αγοράστηκαν.

Στο μεταξύ, η μέση τιμή αγοράς αντισηπτικών προϊόντων που φέρεται να αγοράστηκαν από το Δ.Σ.Θ. από συγκεκριμένη επιχείρηση (για όσες ποσότητες υπάρχουν στοιχεία) ανέρχεται για το έτος 2020 στο ποσό των 27,49 ευρώ ανά λίτρο αντισηπτικού, ενώ την ίδια περίοδο ο Σύλλογος προμηθεύονταν επώνυμα αντισηπτικά σε σταθερή βάση με τιμή ανά λίτρο 9,57 ευρώ (από τον Ιούνιο του 2020 και εντεύθεν που βαίνει μειωμένη). Σήμερα η τιμή αγοράς από τον ίδιο προμηθευτή έχει φτάσει στα 4,77 ευρώ ανά λίτρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα η τιμή αγοράς των μασκών «είναι αδιανόητα υψηλή για την περίοδο μάλιστα που γίνεται η συναλλαγή καθόσον υπάρχουν προσφορές για ίδιες μάσκες με τιμή τουλάχιστον 5 φορές μικρότερη. Η τιμή μιας μάσκας FFP 2 τον Ιανουάριο του 2021 επουδενί δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ ανά τεμάχιο. Σύμφωνα, όμως, με τιμολόγια που συνόδευαν σχετικό ένταλμα έγιναν αγορές μασκών για ποσό 1.995,58 ευρώ (μέση τιμή αγοράς 18,14 ευρώ)».

Αγοράστηκαν απορρυπαντικά 12.000 ευρώ που δεν εντοπίστηκαν ποτέ
Επιπλέον, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί φέρεται να αγοράστηκαν τόσο μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών για το καθαρισμό των τουαλετών περί τις 12.000 ευρώ τα δύο έτη. «Ούτε μπόρεσε να εντοπίσει η έρευνα σε ποιους διατέθηκαν ή που αποθηκεύτηκαν».

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, είχαν κατατεθεί στο σύλλογο άλλες προσφορές από ομοειδείς επιχειρήσεις οι οποίες ήταν πολύ πιο οικονομικές. Για παράδειγμα πρωτοκολλήθηκαν προσφορές για αντισηπτικό gel 16 ευρώ το λίτρο ενώ την ίδια ώρα ο Δ.Σ.Θ. συνέχιζε να αγοράζει με 20 ευρώ το λίτρο.

Έκοβαν τιμολόγια από εταιρεία που δεν είχε…. συσταθεί

Την ίδια ώρα ο ΦΠΑ των πωλούμενων προϊόντων ήταν 6% για όλα τα σχετικά είδη καταπολέμησης της πανδημίας. Ωστόσο ο Δ.Σ.Θ. επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ 24% γεγονός που αύξησε σημαντικά την τιμή αγοράς και ζημίωσε το Σύλλογο.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι «τιμολόγια για την αγορά μασκών και φαρμακευτικών οινοπνευμάτων έχουν εκδοθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 από μία εταιρεία που συστάθηκε όπως προκύπτει από τα στοιχεία δημοιότητας του ΓΕΜΗ τον Ιούνιο του 2020, ήτοι σε μεταγενέστερο χρόνο της έκδοσης των σχετικών παραστατικών και καταφανώς δεν είναι δυνατόν να πραγματοποίησε πωλήσεις σε χρόνο που δεν είχε συσταθεί».

Στη Δικαιοσύνη ο Δικηγορικός Σύλλογος
Σημειώνεται ότι από τον Δικηγορικό Σύλλογο είχε ληφθεί απόφαση μόνο για την αγορά αντισηπτικών στις 16.3.2020 από τον τότε πρόεδρο του δικηγορικού Συλλόγου Στάθη Κουτσοχήνα.

Το μέλος του Δ.Σ. που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή η επιστροφή δεν έγινε με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα – και με τις ψήφους των μελών του συνδυασμού στον οποίο ανήκεi το μέλος της διοίκησης – πως οι πρακτικές αυτές δεν είναι αποδεκτές και έτσι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη με στόχο την διεκδίκηση επιστροφής αυτών των χρημάτων. Το μέλος του Δ.Σ. διεγράφη από την παράταξη στην οποία συμμετείχε.