Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το Qatargate, ενώ στον ρόλο του Μαρόκου αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρονται όλο και περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Ένα από τα πράγματα που σχολιάζονται έντονα, είναι οι σχέσεις του Abderrahim Atmoun και του Αντόνιο Παντσέρι. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν κοινοποιηθεί στα social media, οι δύο άνδρες έχουν πάντα καλή διάθεση όταν συναντιούνται.
Μια φωτογραφία στη σελίδα του Atmoun στο Facebook, δείχνει τον Μαροκινό να φορά την παραδοσιακή ενδυμασία και να χαμογελά πλατιά δίπλα στον «αγαπημένο του φίλο» τον Παντσέρι, σχολιάζει το γερμανικό Spiegel. Σε άλλες φωτογραφίες, ο Atmoun στέκεται με ένα παρόμοιο χαμόγελο δίπλα στον Παντσέρι και έναν άλλο άνδρα: τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή.
Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από το 2014 και το 2017. Ο Atmoun ήταν τότε συμπρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαρόκου, ο Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής από την Ιταλία και ο Τζιόρτζι ήταν βοηθός του.
Σήμερα, οι τρεις τους θεωρούνται κεντρικά πρόσωπα σε αυτό που θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel, εμπιστευτικά έγγραφα τεκμηριώνουν την υποψία ότι το Μαρόκο μπορεί να ασκούσε επιρροή στις Βρυξέλλες ακόμη πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Κατάρ.
«Δωροδοκία προσώπων σε καίριες θέσεις»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι από τις βελγικές εισαγγελικές αρχές στις ιταλικές αρχές και το οποίο έλαβε το γερμανικό μέσο. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ορισμένοι από τους βασικούς ύποπτους στην υπόθεση λέγεται ότι είχαν εμπλακεί σε αμφίβολη εμπλοκή με το Μαρόκο πριν δεχτούν χρήματα από το Κατάρ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι έρευνες της βελγικής κρατικής ασφάλειας VSSE και αρκετών μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών της ΕΕ αποκάλυψαν «ένα δίκτυο που εργάζεται για το Μαρόκο, αλλά και για το Κατάρ», το οποίο προσπάθησε να επηρεάσει το έργο των ευρωπαϊκών θεσμών «δωροδοκώντας ανθρώπους σε «θέσεις – κλειδιά», κυρίως στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά όχι μόνο εκεί.
Όπως εξηγείται περαιτέρω στα έγγραφα, η μαροκινή εξωτερική μυστική υπηρεσία DGED, φέρεται ότι στρατολόγησε μια ομάδα αποτελούμενη από τους Ιταλούς Παντσέρι, Τζόρτζι και τον βουλευτή Αντρέα Κοζολίνο το 2019, για να επηρεάσει τη σοσιαλδημοκρατική ομάδα S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της VSSE, ο Abderrahim Atmoun διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για λογαριασμό της μαροκινής DGED. Οι τρεις Ιταλοί φέρεται να συνεργάζονταν με μια ομάδα «φίλων» στη Βουλή. Η βελγική κρατική ασφάλεια αναφέρει την πρώην αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή και τους βουλευτές του S&D, Maria Arena, Alessandra Moretti και Brando Benifei ως τους πιο «στενούς» φίλους τους.
Ο Benifei είπε ότι δεν έχει δεχτεί ποτέ χρήματα από εκπροσώπους του Κατάρ, του Μαρόκου ή εκείνων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο. Οι υπόλοιποι βουλευτές άφησαν αναπάντητα ερωτήματα – όπως και οι τρεις Ιταλοί.
Σύμφωνα με το VSSE, οι τρεις τελευταίοι ασχολούνταν πρωτίστως με τα χρήματα – και αυτά προφανώς έρεαν ελεύθερα. Ο Μαροκινός Atmoun λέγεται ότι τους έδωσε φακέλους γεμάτους μετρητά – κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί βρέθηκαν περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια των επιδρομών στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, οι τρεις Ιταλοί φέρονται να είχαν άμεση επαφή με έναν πολύ πιο ισχυρό άνδρα από τον Atmoun: τον Mohamed Yassine Mansouri, τον γενικό διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας DGED.
Η επιστολή της «Αρχιρόδον»
Δεν πρόκειται πάντως για την πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετώπισε το Μαρόκο με εκπληκτική επιείκεια, σημειώνει το Spiegel.
Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζει τους νότιους γείτονές της. Οι βουλευτές της αριστεράς είχαν καταθέσει «εκρηκτικές» τροπολογίες.
Κάποιος ζήτησε να τερματιστούν οι προσφυγικές συμφωνίες με την Τουρκία και το Μαρόκο. Ένας άλλος ζήτησε από την ΕΕ να υποστηρίξει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη Δυτική Σαχάρα και να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από το Μαρόκο εκεί.
Λίγο πριν από τις καθοριστικές ψηφοφορίες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου έλαβε αλληλογραφία από την ομάδα «Αρχιρόδον», μια ομάδα με έδρα την Ολλανδία που ειδικεύεται στις λιμενικές εγκαταστάσεις, την ενέργεια και τις υποδομές μεταφορών.
Οι δύο τροπολογίες έχουν στόχο να «θέσουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου» και να το καταγγείλουν ως χώρα που «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και κρατά όμηρο την ΕΕ», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντένης Καραπιπέρης.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της εταιρείας διαβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι το Spiegel είδε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήταν πολιτικά προκατειλημμένος».
Η εμπειρία της κατασκευής δύο λιμανιών στο Μαρόκο, υποστήριξε περαιτέρω ο Διευθύνων Σύμβουλος, τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μαροκινή κυβέρνηση όχι μόνο εργάζεται σκληρά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά παίζει επίσης «θετικό ρόλο» στη Μεσόγειο και την Αφρική. Όλα αυτά θα «σταματούσαν βάναυσα» αν περνούσαν οι δύο τροπολογίες. Τελικά, οι δύο τροπολογίες δεν εμφανίστηκαν στο τελικό κείμενο.
Παρεμπιπτόντως, ο κ. Καραπιπέρης εξήγησε γιατί έγραψε αυτή την επιστολή στους ευρωβουλευτές: Επειδή ο Μοχάμεντ Σμπίχι επέστησε την προσοχή του στο θέμα. Ο Σμπίχι είναι πρεσβευτής του Μαρόκου στην Αθήνα.