Την προσοχή των πολιτών εφιστά το υπουργείο Υγείας για τα κουνούπια που μεταδίδουν Δάγκειο Πυρετό, τον ιό Ζίκα αλλά και τη νόσο Τσικουνγκούνια.
Το υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να λάβουν έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδίως εάν διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα, πράσινο κλπ).
Επίσης, να φροντίσουν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των μονάδων υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση και χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση και χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Ζίκα και Τσικουνγκούνια κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).
Επιπλέον, οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.
Ο επικείμενος κίνδυνος σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti».
Τονίζεται δε, πως τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, μέσω αεροπλάνων και πλοίων.
Κρούσματα σε Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία
Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια και προκαλούν τις τροπικές ασθένειες Ζίκα, Τσικουνγκούνια και Δάγκειο Πυρετό, έχει θορυβήσει τις ελληνικές αρχές.
Και αυτό καθώς τα κουνούπια που μεταδίδουν τις παραπάνω ασθένειες -όπως το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus)- προκάλεσαν πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti, της ίδιας οικογένειας, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία.
Στη χώρα μας το κουνούπι Aedes aegypti εμφανίστηκε τελευταία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Το συγκεκριμένο -που αλλιώς λέγεται και κουνούπι του κίτρινου πυρετού- εντοπιζόταν στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή του στη Γεωργία, την Τουρκία, τις στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και τα Κανάρια νησιά (Ισπανία).