«Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη» τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή η διχοτόμηση ενός κράτους-μέλους δεν είναι μόνο κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό».
Παράλληλα, η κ. Μέτσολα επισήμανε ότι «δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στην Κύπρο και την κοινή μας φιλοδοξία να δούμε την επανένωση του νησιού σας υπό την αιγίδα του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ» συμπληρώνοντας ότι «η αλληλεγγύη της Κύπρου με την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο μήνα συνιστά απόδειξη ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη».
Σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι η βασική πύλη στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Κύπρο. Γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι στο μεταναστευτικό. Και ξανά, δεν πρόκειται για κυπριακό ζήτημα. Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να μένει μόνο του να αντιμετωπίζει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές».
«Ανυπομονώ να ακούσω από τον πρόεδρο τις προτάσεις του για μία νέα ώθηση στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για εμάς, μπορούμε να είμαστε όσο πιο ξεκάθαροι γίνεται , είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε σε όλους τους πιθανούς τρόπους, θα βάλουμε όλους τους πόρους μας στη διάθεσή σας. Στο τέλος της ημέρας, η ειρήνη είναι ο στόχος μας» ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «ισχυρό ενδιαφέρον» από την πλευρά της κ. Μέτσολα για την επίλυση του Κυπριακού μιλώντας για «ευρωπαϊκό ζήτημα». Επιπροσθέτως, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι συζητήσεις αφορούν σε θέματα «κοινής ανησυχίας» «συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και πώς η ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουμε το Κυπριακό».
«Πραγματικά πιστεύω ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για να φέρει την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι και μέσω διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν πίσω το 2017» σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα στην Κύπρο και όχι μόνο, ένα ζήτημα στο οποίο χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της ΕΕ».
Στο τραπέζι βρίσκεται ταυτόχρονα και η Ουκρανία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να σημειώνει ότι «η Κύπρος στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας καμίας χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Νωρίτερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Με ανάρτησή της στο τουίτερ, η Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε: «Χαίρομαι που συνάντησα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συζητήσαμε την πρότασή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου. Συζητήσαμε επίσης πώς να υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και να αντιμετωπίσουμε την παράκαμψη των κυρώσεων μας στη Ρωσία».
Σύμφωνα με πηγές, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η λογική της οποίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναγνωρίστηκε και από τους δύο τόσο σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού όσο και για την περιφερειακή και γεωπολιτική διάσταση, αφού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.
Μισέλ και φον ντερ Λάιεν, καλωσόρισαν τη θετική προσέγγιση που έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων και η οποία αναπτύσσεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις, ενώ βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, συμπλήρωσαν οι πηγές.
Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ΕΕ να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.