ΔΙΕΘΝΗ

Ρομπέρτα Μέτσολα: “Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές για συνομιλίες”

Σαφές μήνυμα υποστήριξης στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό στέλνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της Κύπρου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο, η Ρομπέρτα Μέτσολα διαμηνύει πως η Κύπρος έχει στη διάθεσή της όλα όσα χρειάζεται από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη τόσο σ’ ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθούν όλοι προκειμένου να αναζητηθεί λύση του Κυπριακού. Καταδικάζει ανεπιφύλακτα “τον άμεσο πολιτικό και οικονομικό παρεμβατισμό της Τουρκίας” στα κατεχόμενα αλλά και την έντονη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Υπογραμμίζοντας πως οι ενέργειες της Τουρκίας “θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών”, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως όλες οι τουρκικές κινήσεις καταγράφονται από το ραντάρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τη μορφή της λύσης ξεκαθαρίζει πως η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία. Απαντώντας και στα όσα ακούγονται από τουρκικής πλευράς περί αναζήτησης άλλης μορφής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Περαιτέρω επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά πως το Κυπριακό “είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα” και τονίζει πως για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “όσο η Κύπρος είναι διχασμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη”.

Το δεύτερο θέμα της συνομιλίας μας ήταν οι επόμενες ευρωεκλογές που αν και βρίσκονται ένα χρόνο μακριά εντούτοις άρχισαν όλοι να προετοιμάζονται, γιατί όπως υπογραμμίζει και η πρόεδρος του ΕΚ “οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 θα καθορίσουν ποια κατεύθυνση θα πάρει η Ένωση” γι’ αυτό και κάθε ψήφος μετράει. Υποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως “δεν μπορούμε να θεωρούμε ως δεδομένο τον τρόπο ζωής μας”.

Τέλος υπενθυμίζει προς κάθε ενδιαφερόμενος πως για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το κράτος δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτο και τονίζει πως υπάρχουν οι μηχανισμοί στην θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ για να λαμβάνονται οι αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές από κάθε κράτος μέλος.