«Η Ελληνική Αστυνομία υποτίμησε την σοβαρότητα και την έκταση του κινδύνου και δεν πήρε επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τις συμπλοκές» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ» είπε ότι οι αξιωματικοί νόμισαν εσφαλμένα ότι μπορούσαν να χειριστούν το θέμα, υποτίμησαν την έκταση και τη σοβαρότητα του κινδύνου, και δεν είχαν πάρει επαρκή μέτρα να αποτρέψουν τις συμπλοκές.
«Αναμφίβολα υπάρχει ένα λάθος. Το σημαντικό είναι να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα στη συστημική λειτουργία την αστυνομίας. Αυτό που πρέπει, είναι να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες» είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Κληθείς να τοποθετηθεί για την αυστηρότητα των ποινών, είπε ότι η αυστηρότητα των ποινών είναι επαρκής αφού η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ποινή ισοβίων «και δεν έχει κάτι παραπάνω να βάλουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρέπεμψε στην πρόσφατη δίκη για τη δολοφονία του Αλκή Καμπανού λέγοντας ότι «έπεσαν πολλά ισόβια στη δίκη αυτή» προσθέτοντας ότι «από μόνη της η αυστηρότητα μιας ποινής δεν φτάνει. Το ζήτημα είναι να είσαι αποτελεσματικός στην καταστολή και να συλλαμβάνονται οι δράστες».
Αναφερόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας είπε ότι πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για τα ζητήματα του χρόνου εκτάσεως των ποινών και όχι για τις ίδιες τις ποινές που είναι ήδη αυστηρές. «Η αυστηροποίηση όμως πρέπει να είναι συνολική παρέμβαση και όχι μόνο για ανθρωποκτονίες» επισήμανε.
Αναφερόμενος στα περί παραίτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που ζητά η αντιπολίτευση ο κ.Βορίδης είπε ότι ο κ. Οικονόμου είναι 10 μέρες στο υπουργείο και δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς κάτι. Προσέθεσε ότι έχει την γενική ευθύνη όχι την υποκειμενική και χαρακτήρισε «αντιπολιτευτικές υπερβολές» τα περί παραίτησης. Εκτίμησε ότι ο κ. Οικονόμου δεν είχε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα προσθέτοντας πως ό,τι ανεβαίνει στον υπουργό ως ενημέρωση δεν μπορεί να αφορά το σύνολο της δράσης της αστυνομίας, αλλά πιο μείζονα θέματα.
«Η εσφαλμένη εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι δεν είναι μείζον θέμα» είπε.
Δείτε τη συνέντευξη