Εφιάλτη έκανε την καθημερινότητα μίας νέας γυναίκας από το Βόλο, ο κορωνοϊός, καθώς η μάχη που δίνει με τον Long Covid, είναι σκληρή και επίπονη.
«Ο κορονοίος σακάτεψε και άλλαξε τα πάντα στη ζωή μου» λέει χαρακτηριστικά. Μετά από πολλές επισκέψεις σε γιατρούς, κατέληξε σε κέντρο Long Covid όπου η προσπάθεια να απαλλαγεί από τη νόσο συνεχίζονται. Ο Βόλος στέκεται στο πλευρό της και ήδη πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν συνεισφέρει οικονομικά για την κάλυψη των εξόδων της.
Εως και 50 συμπτώματα που καθιστούν την καθημερινότητά της ανυπόφορη αντιμετωπίζει η 25χρονη κοπέλα, που αποφάσισε να «τρέξει» έρανο για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων της. «Είμαι 25 χρονών και αντί να ζω την κάθε μου στιγμή, είμαι πλήρως αναπηροποιημένη από τον ιό του Covid- 19. Κάθε μέρα, εδώ και 22 μήνες παλεύω με μεγάλης διάρκειας πόνους και συμπτώματα. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει».
Αυτά είναι τα λόγια που περιγράφουν την καθημερινότητα της 25χρονης Κατιάνας Μέκκα από τον Βόλο, που από τη μία στιγμή στην άλλη είδε την καθημερινότητά της να αλλάζει και τη ζωή της όπως περιγράφει να χάνεται.
Για ορισμένους ο κορονοϊός αποτελεί μία ξεχασμένη πραγματικότητα, μία εμπειρία του παρελθόντος, μία κακή ανάμνηση. Για την Κατιάνα, όμως και για χιλιάδες άλλους ανθρώπους στην Ελλάδα, ο κορονοϊός και τα συμπτώματά του δεν έχουν περάσει. Η ζωή τους παραμένει επίπονη και η καθημερινότητά τους ανυπόφορη.
Η 25χρονη Βολιώτισσα εδώ και δύο, περίπου, χρόνια δίνει μία καθημερινή «μάχη». Εχει υποβάλει τον εαυτό της σε σειρά εξετάσεων και θεραπειών, προκειμένου να πάρει και πάλι τη ζωή στα χέρια της. Και όλα αυτά καταβάλλοντας τεράστια χρηματικά ποσά από τον οικογενειακό της προϋπολογισμό, χωρίς η ίδια να είναι σε θέση να εργαστεί για να προσφέρει.
Για τον λόγο αυτό, με τη βοήθεια των φίλων της, διοργάνωσε μέσω πλατφόρμας έναν διαδικτυακό έρανο, με σκοπό να μαζέψει χρήματα για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών της. «Μακάρι να μπορούσα να πω ότι υπάρχει μία θεραπεία και θα μαζέψω ένα συγκεκριμένο ποσό για αυτή τη θεραπεία, δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι» αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάγκη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, δυσκολευόταν να πάρει την απόφαση να ζητήσει δημόσια βοήθεια.
«Στόχος μου, πλέον, είναι μόνο η επιβίωση. Γενικά το να κάνω τον έρανο δεν μου είναι καθόλου εύκολο. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα φτάσω σε ένα σημείο της ζωής μου που θα απευθυνθώ σε αγνώστους για να με βοηθήσουν οικονομικά. Πιστεύω, όμως, ότι τα νέα παιδιά, της δικής μας ηλικίας επιδεικνύουν τεράστια στήριξη, υποστήριξη και συμπόνια» εξηγεί, ενώ μόλις σε δύο ημέρες ο διαδικτυακός της έρανος έχει μαζέψει το 10% του συνολικού ποσού που έχει θέσει.
Η Κατιάνα Μέκκα, είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Βόλου και ασχολούταν ενεργά με τον αθλητισμό. Είναι φοιτήτρια στην σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όμως η νοσηλεία της, την ανάγκασε να προχωρήσει σε αναστολή των σπουδών της, ένα βήμα πριν το πτυχίο.
«Το σύνδρομο Long Covid με βρήκε όταν έκανα τη διπλωματική μου εργασία. Τώρα είμαι σε διαδικασία αναστολής των σπουδών. Δεν χρωστούσα κανένα μάθημα, αλλά, πλέον, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, όχι να δουλέψω και να σπουδάσω. Με το ζόρι είμαι αυτόνομη σε καθημερινές δραστηριότητες» αναφέρει.
Η καθημερινότητά της έχει αλλάξει άρδην. Από τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και νόσησε πρώτη φορά με κορονοϊό αντιμετωπίζει πολυσυστηματικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης της νοσηλείας είχε έντονο πυρετό και δύσπνοια, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Όμως σε διάρκεια τεσσάρων μηνών μετά τη νόσηση παρουσίασε 40, τουλάχιστον, συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, μουδιάσματα, φρικτούς πόνους, κακουχία και έντονη κόπωση.
«Η κατάσταση επιδεινωνόταν κάθε μήνα, με αποκορύφωμα τη δεύτερή μου νόσηση, 1 χρόνο μετά. Δεν ήξερα τι μου συμβαίνει. Μετά από πολλές ειδικότητες και πολλές επισκέψεις σε γιατρούς και επείγοντα, κατέληξα σε κέντρο Long Covid και σε ορισμένους ενήμερους γιατρούς. Πλέον τα βάσανα μου είχαν όνομα: Long Covid σύνδρομο και στα πλαίσια αυτού μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME/CFS), σύνδρομο POTS και δυσαυτονομία.
Χρόνιες και ανίατες έως τώρα ασθένειες, με απειροελάχιστη αποδοχή και διερεύνηση, ειδικά στην Ελλάδα. Παρά την επιβεβαίωση και την ανακούφιση (πνευματικά) που επιτέλους είχα κάποιες απαντήσεις, δεν υπήρξε καμία συμπτωματική ανακούφιση, ούτε πλάνο για το μέλλον» επισημαίνει η 25χρονη.
Πηγή: taxydromos.gr