Ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ένας 70χρονος μελισσοκόμος.
Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή, για την κατηγορία της ζωοκλοπής κατ’ εξακολούθηση και συγκεκριμένα για την αφαίρεση μελισσοσμηνών, μαζί με τις κυψέλες και τα πλαίσια τους, οι οποίες τελέστηκαν το χρονικό διάστημα 2020-2021, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ δε του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Επιπλέον, το δικαστήριο επέβαλε και χρηματική ποινή στον 70χρονο.
Η υπόθεσή που είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους μελισσοκόμους της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο, καθώς έβλεπαν να «εξαφανίζονται» τα μελίσσια τους, αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2021, ενώ η αξία των μελισσοσμηνών που εκλάπησαν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Στην κατοχή του κατηγορουμένου βρέθηκαν κατά τον επιτόπιο αστυνομικό έλεγχο στα υπαίθρια μελισσοκομεία του κυψέλες και τελάρα μελισσών με τα μελισσοσμήνη τους που έφεραν κωδικούς αριθμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί επί αυτών με πυροσφράγιση και σύμφωνα με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, ανήκαν σε άλλους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σε αστυνομικό έλεγχο που είχε πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη στην οικία του κατηγορούμενου ανευρέθησαν πλήθος κατεστραμμένων και διαλυμένων κλεμμένων κυψελών, τελάρων και καπάκια κυψελών.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στο πλάι των συναδέλφων μελισσοκόμων στηρίζοντας έμπρακτα τα θύματα των κλοπών καλύπτοντας οικονομικά την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, για τους οποίους παραστάθηκε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Σπανός Εμμανουήλ.
Μέλος του Μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης προσήλθε κατά την ακροαματική διαδικασία – η οποία ήταν μακρά και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες – κατόπιν κλήσης προς εμφάνιση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την παροχή διευκρινίσεων προς το δικαστήριο για θέματα και πρακτικές που αφορούν τη μελισσοκομική δραστηριότητα και το επάγγελμα του μελισσοκόμου.
Στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης προσήλθαν για να καταθέσουν και θύματα του 70χρονου. Στην πλειοψηφία τους οι μελισσοκόμοι έβλεπαν για πρώτη φορά τον κατηγορούμενο και εξήγησαν ότι ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι βρέθηκαν τα κλοπιμαία στην κατοχή του.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι διέπραξε μόλις δύο κλοπές από αυτές που αυτές που του αποδίδονται συνολικά και υποστήριξε ότι προχώρησε σε αυτές λόγω οικονομικών δυσκολιών και για να στηρίξει οικονομικά στενά συγγενικά του πρόσωπα που αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα υγείας.
«Έχω παραδεχθεί ότι αφαίρεσα τα μελίσσια δύο ατόμων, οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι άδικες», ανέφερε. «Το 2020 είχα έρθει σε αδιέξοδο. Δεν είχα ποτέ παραβεί τον νόμο. Σε ένα διάστημα ενός μηνός είδα ότι εγώ παρέσυρα τον γιο μου να ασχοληθεί με το μελισσοκομείο, όμως ήρθα σε τρομερό αδιέξοδο γιατί δε μπορούσα να ανταπεξέλθω στα δάνεια και έκανα το μοιραίο λάθος. Νόμιζα ότι παίρνοντας μελίσσια από συναδέλφους θα ελάφρυνα τη θέση μου. Μετάνιωσα οικτρά, ήταν τρομερό λάθος. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Στην ανάκριση υπέδειξα το σημεία που είχα τα μελίσσια», είπε, μεταξύ άλλων.
Την ενοχή του 70χρονου πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έπιασαν τον κατηγορούμενο με την «γίδα στην πλάτη». Άτυχος πρέπει να αισθάνεται, όχι παραπονεμένος. Οποίος αρρωσταίνει πάει και κλέβει; Δεν είναι επιχείρημα αυτό», ανέφερε, τονίζοντας ότι υπήρχαν καταγγελίες για κλοπές σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας και ότι ένας από τους μελισσοκόμους βρήκε το φορτηγό του κατηγορούμενου και αναγνώρισε το καπάκι από τις κυψέλες του.