3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το πεδίο δράσης της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Την αποστολή ελληνικής φρεγάτας για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στόχος η ενίσχυση της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης «Φύλακας Ευημερίας», που στοχεύει στην αποτροπή των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Πρόκειται για μια φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ, με περιοχή ανάπτυξης τις ακτές της Υεμένης στο κομμάτι που περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και τον Κόλπο του Άντεν. Πρόκειται ακριβώς για την περιοχή ελέγχου των Χούθι όπου έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής οι πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των εμπορικών πλοίων.

Το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο έχει χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να επιχειρεί έναντι των συγκεκριμένων απειλών στην περιοχή. Συγκεκριμένα, οι σιίτες αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει αντιπλοϊκούς πυραύλους, έχουν χρησιμοποιήσει drones, έχουν χρησιμοποιήσει ταχύπλοα που έχουν επιτεθεί σε σκάφη αλλά και ρεσάλτο από αέρος με ελικόπτερα ώστε να καταλάβουν πλοίο και να το οδηγήσουν σε δικά τους λιμάνια.

Η ελληνική φρεγάτα έχει, μεταξύ άλλων, αντιαεροπορικό εξοπλισμό με 16 πυραύλους ESSM. Δύο αντιπυραυλικά συστήματα, τα Phalanx, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν πυραύλους ή drones που απειλούν την ίδια τη φρεγάτα. Επίσης διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου προκειμένου να αποτρέψουν επίθεση με πυραύλους εναντίον τους, σύστημα παραπλάνησης επίσης, και ιδιαίτερα σημαντικό, δύο ελικόπτερα με άγημα ειδικών δυνάμεων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για καταδίωξη είτε για ανακατάληψη πλοίου είτε ακόμα για κάποια άλλη αποστολή.

Η φρεγάτα δεν είναι μόνη της, θα «κουμπώσει» σε μια μεγάλη διεθνή task force, θα ανταλλάσσουν δεδομένα, θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες αποστολές, θα προσφέρει κάλυψη αλλά και θα της προσφέρεται και κάλυψη από πολεμικά πλοία άλλων κρατών.

Αν η δύναμη αυτή δεχθεί επίθεση, η ίδια η δύναμη ή τα πλοία τα οποία καλύπτει δεχθεί επίθεση από ιρανικής κατασκευής πυραύλους ή drones των Χούθι εναντίον πλοίων στη στεριά, δεν θα υπάρξει παθητική αντιμετώπιση, απλώς αποτροπή/ απορρόφηση πληγμάτων, αλλά αναμένεται να υπάρξει και δεύτερο στάδιο, στο οποίο θα πληγούν βάσεις στο έδαφος της Υεμένης, δηλαδή θα βληθούν τα σημεία εκτόξευσης.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ