Ακόμα και αν κάποιος πέρασε κορωνοϊό «ολιγοσυμπτωματικά» έχει πιθανότητα να εμφανίσει long-covid σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γαρυφαλιά Πουλάκου.
«Πάνω από το 30% ως 50% των νοσούντων, ακόμη κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν και δεν παρουσίασαν ισχυρά συμπτώματα, υποφέρουν από long Covid. Είναι μύθος ότι μόνο όσοι νόσησαν βαριά θα παρουσιάσουν μακροχρόνια συμπτώματα, αυτοί σίγουρα όσοι νόσησαν βαριά κάνουν συχνότερα long covid», τόνισε η ίδια.
«Η Γ’’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου »Η Σωτηρία», είναι η πρώτη που άνοιξε τον Μάϊο του 2020 και βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής πρωτοβουλίας για διεθνή πολυκεντρική μελέτη σχετικά με την ανάγκη της χρόνιας παρακολούθησης όσων νόσησαν από covid» είπε στη συνέχεια η κα Πουλάκου η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συμπτώματα της long-covid.
«Τα συμπτώματα μπορεί να φτάνουν και τα 200», είπε η καθηγήτρια και αναφέρθηκε σε κάποια από αυτά. «Μπορεί να είναι κόπωση δύσπνοια, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχή του ύπνου, δυσκολίες στην πενυματική εργασία, θωρακικός πόνος, ακόμα και τριχόπτωση».
«Είτε πρωτοεμφανίζονται, είτε συνεχίζουν να υπάρχουν μετά τον τρίτο μήνα από τη νόσηση. Σε κάποιους μπορεί να εμφανιστεί όψιμα και σε άλλους από την αρχή, ή με σύμπτωμα που μετά από 1-2 μήνες αλλάζει και εμφανίζεται κάτι άλλο», ανέφερε η Γαρυφαλιά Πουλάκου.
Όπως σημείωσε η ίδια όλες οι ηλικίες προσβάλλονται από long-covid, αλλά σύμφωνα με μελέτες, περισσότερο ευάλωτες είναι γυναίκες από 40- 60 ετών και οι παράγοντες που προδιαθέτουν είναι, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία και η προύπαρξη άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Τόνισε ότι στο πλαίσιο της διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελέτης Σήψης, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για φλεγμονή στους πνεύμονες και αφού αποκλειστούν όλοι οι άλλοι παράγοντες, γίνεται η διάγνωση της long Covid.
Eίναι πολύ δύσκολη η διάγνωση, τόνισε η καθηγήτρια επαναλαμβάνοντας ότι οι νοσηλείες σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας παραμένουν πολλές και οφείλεται στον μη εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες. Από τον Οκτώβριο διατίθεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο, υπενθύμισε η κυρία Πουλάκου ενώ, κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης αντιικής θεραπείας στο σπίτι που προλαμβάνει και την long Covid.
Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ