ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραβατικότητα ανηλίκων: Εγκλεισμός για οποιοδήποτε κακούργημα, μετά τα 15

Πάνω από 10.700 περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων απασχόλησαν την Αστυνομία το 2023 και ο αριθμός τους ήδη από τους πρώτους οχτώ μήνες ξεπέρασε αυτά του 2022. Ακόμη, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το περιφερειακό τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τον σχολικό εκφοβισμό, εξαρθρώθηκαν 17 συμμορίες ανηλίκων, που ασκούσαν σκληρή βία.

Μια δυσλειτουργική οικογένεια, η έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς ή η απουσία ορίων βρίσκονται πολλές φορές πίσω από τον θύτη σχολικού εκφοβισμού, υπογράμμισε ο Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, του τμήματος αντιμετώπισης παραβατικότητα ανηλίκων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Γρηγοριάδης.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου η Αστυνομία υλοποιεί δράσεις σε σχολεία, αλλά και εξορμήσεις σε μέρη όπου συχνάζουν νέοι, με στόχο όχι να προχωρήσει σε συλλήψεις, αλλά να έρθει κοντά τους.

Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι (σχολείο, οικογένεια κλπ) να κινητοποιηθούν για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών εκφοβισμού επισήμανε ο σύμβουλος εκπαίδευσης δασκάλων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δρ. Δημήτριος Σιδηρόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η σχολική κοινότητα για την πρόληψη του φαινομένου, όπως η αξιολόγηση σχολικών μονάδων, η συμμετοχή σε προγράμματα και η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού.

Οι αλλαγές του ποινικού κώδικα
Στην αντιμετώπιση των ανηλίκων παραβατών από τη δικαιοσύνη και στις αλλαγές που έφερε ο νέος ποινικός κώδικας αναφέρθηκε ο πρωτοδίκης, Ιωάννης Γραμματικός

Όπως εξήγησε, για τους παραβάτες μέχρι 12 ετών δεν λαμβάνονται μέτρα. Από 12 έως 15 ετών δεν καταλογίζονται ποινικά οι πράξεις και λαμβάνονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Πάνω από τα 15, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα, υπάρχει η δυνατότητα να αποφασιστεί εγκλεισμός σε φυλακή ανηλίκων. Με τις προηγούμενες διατάξεις, ο εγκλεισμός αφορούσε μόνο τα κακουργήματα που έχουν στοιχεία βίας, στρέφονται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τους σχολικούς διαμεσολαβητές που ξεκίνησε να υλοποιείται κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εκ μέρους του οποίου μίλησε ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Σωτήρης Κυβέλος και συντόνισε η γραμματέας Ελένη Κόζη