ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 16 ή λειτουργεί ως κέντρο εξυπηρέτησης πελατών;»

Την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με αυταρέσκεια και αλαζονεία επιχειρεί να αποδώσει στο ΠΑΣΟΚ ‘κυβιστήσεις’», υπογραμμίζοντας πως η Χαριλάου Τρικούπη και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχαν πει ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων «μέσα από συνταγματική αναθεώρηση».

«Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 ή έκανε τη δουλειά της ως κέντρο εξυπηρέτησης πελατών;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας, υποστηρίζοντας πως «η μεταρρύθμιση Πιερρακάκη εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων πελατών και έχει βγει στη δημοσιότητα ποιοι θέλουν να κάνουν τι με ονόματα και διευθύνσεις».

«Κανένας διάλογος της κυβέρνησης με ακαδημαϊκή κοινότητα και φοιτητές»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «το κράτος λειτουργεί με check and balances, με ελέγχους. Αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα, απαιτώντας συναινέσεις στη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή η συναίνεση απαιτεί συζήτηση».

Ο Θανάσης Γλαβίνας έκανε αναφορά και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο: «Τώρα θα κρίνει το ΣτΕ», ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου Πιερρακάκη, σημειώνοντας πως «δεν είναι ένα αμελητέο ζήτημα και εμείς το θέσαμε εξαρχής».

Παράλληλα, στηλίτευσε την «απουσία διαλόγου εκ μέρους της κυβέρνησης με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τους φοιτητές, προκειμένου να πάμε με ασφάλεια δικαίου σε μια τέτοια είδους αλλαγή και να ιδρυθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, συμπληρωματικά προς τον χάρτη των δημόσιων πανεπιστημίων».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αποδόμησε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αποτελεί ενίσχυση η μεταφορά δύο τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – πρώην ΤΕΙ – στο Δημοκρίτειο».