slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ προς VMRO: «Να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία»

Μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να σχηματίσει το VMRO, “να αλλάξει γραμμή, να σεβαστή τη βασική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία”, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι περιμένει την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης, όταν αυτή σχηματιστεί. Σχολίασε όμως ότι τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αρνητικά. Και υπενθύμισε ότι στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται το erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται μία ονομασία έναντι όλων, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Έδειξε άλλωστε ότι η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορούσε τόσο την ονομασία, όσο άλλες προβλέψεις. “Εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών για κατοχύρωναν τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο ζήτημα του ονόματος παρατηρείται ένα “σαφέστατο πισωγύρισμα”. Ενώ επανέλαβε ότι εάν η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα δεν χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία, “θα δημιουργήσει θέματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη”.

Δήλωσε άλλωστε ότι “ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες – αυτά δεν έγιναν από μόνα τους ,έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις -υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις από την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ΗΠΑ|”. Και εκτίμησε ότι θα ασκηθεί συνολική πίεση από συμμάχους και εταίρους στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.