slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Δύσκολη νύχτα χωρίς τα εναέρια μέσα – Αυτά είναι τα ενεργά μέτωπα

Δύσκολη προμηνύεται η αποψινή νύχτα για τους άντρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι από το πρωί έχουν ριχτεί στη μάχη στη μάχη κατάσβεσης των φωτιών που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όλο το βάρος έχει πέσει πλέον στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Περιφέρεια Ηλείας, από την Πηνεία, έχοντας αναπτύξει μεγάλη δυναμική. Στην περιοχή επιχειρούν, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, 120 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 42 οχήματα και 19 εναέρια μέσα που σταμάτησαν τις πτήσεις τους μόλις έδυσε ο ήλιος. Παράλληλα, συμμετέχουν και υδροφόρα οχήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εθελοντές.

Μάλιστα πριν λίγο ξέσπασε νέα φωτιά στην Ηλεία, στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα.

Στη χώρα εστάλησαν συνολικά 26 μηνύματα «112», εκ των οποίων τα 13 στο Μαστραντώνη Αχαΐας.
Σε Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Αγρίνιο, στο Αλποχώρι Ηλείας και στο Κρανίδι οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρές μάχες και τώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

 

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από την Πυροσβεστική
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση αναφορικά με τις πυρκαγιές. Είπε:

Μίλησε για τις επικίνδυνες φωτιές σε Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Αγρίνιο, στο Αλποχώρι Ηλείας και στο Κρανίδι.
Όπως υπογράμμισε, εστάλησαν 26 μηνύματα από το 112, τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά στο Μαστραντώνη Αχαϊας. Με την συνδρομή της ΕΛΑΣ, συμπλήρωσε, έγιναν πολλές απομακρύνσεις πολιτών.

Η πυρκαγιά της Αχαϊας επεκτάθηκε στην περιφέρεια της Ηλείας με μεγάλη δυναμική. Ολες οι δυνάμεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την σβήσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βαθρακογιάννης. Συμμετέχουν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 4 πεζοπόρες ομάδες και 19 εναέρια που επιχειρούσαν μέχρι να πέσει το φως της ημέρας.
Παράλληλα συμμετέχουν και υδροφόρα οχήματα από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος υπογράμμισε, πάντως, ότι και η αυριανή θα είναι πολύ δύσκολη μέρα όσον αφορά στις πυρκαγιές.

Φωτιές: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112
Το 112 ήχησε σε πολλές περιοχές για την προστασία των πολιτών από τα πύρινα μέτωπα, ενώ εξαιτίας βλάβης στο κεντρικό σύστημα το απόγευμα της Παρασκευής, οι ειδοποιήσεις στους κατοίκους γίνονταν μέσω των ΜΜΕ. Τα περισσότερα μηνύματα αφορούν  τις εκκενώσεις οικισμών στην Ηλεία, αλλά και στην Αχαΐα.

Καλύτερη είναι αργά το απόγευμα της Παρασκευής η εικόνα της φωτιάς που απείλησε για αρκετή ώρα το Κρανίδι. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ στην περιοχή είχαν απομείνει μερικές διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν για να τις σβήσουν.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00, ενώ οι συνθήκες στο σημείο ήταν εξαρχής ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς άνεμοι 8 μποφόρ έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα. Ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής με τους κατοίκους να φεύγουν προς την Ερμιόνη και το Πορτο Χέλι. Τα ενεργά μέτωπα ήταν πέντε μέσα στον οικισμό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο, 3 με 4 σπίτια φαίνεται να έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην περοχή του Κρανιδίου, ενώ η πυρκαγιά κινείται μεταξύ Κρανιδίου και Ερμιόνης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να φύγουν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Τραγωδία στην Ηλεία: Ο πρώτος νεκρός από τις πυρκαγιές – Ανησυχία για επέκταση μετώπου από την Αχαΐα, εκκενώσεις οικισμών

Στη φωτιά στην Ηλεία πέφτει μεγαλύτερο βάρος από την Πυροσβεστική καθώς σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική.

Η φωτιά στην Ηλεία συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία καθώς έχει αναπτυχθεί διπλό πύρινο μέτωπο καθώς πέρασαν στο νομό και οι φλόγες από την Αχαϊά και από την περιοχή Μαστραντώνη που έκαιγε από το πρωί της Παρασκευής (21/06/2024).

Σύμφωνα με την ενημέρωση στη φωτιά στην Ηλεία «επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας».

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική έχει ως εξής: Αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς: σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

55χρονος έχασε τη ζωή του στη Μυρτιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr και του Γιώργου Σόμπολου, ένας άνδρας 55 ετών έχασε τη ζωή του πριν από λίγο στη Μυρτιά Ηλείας, κατά την προσπάθεια να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Ο άνδρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατέρρευσε λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας αλλά και της υπερπροσπάθειας εκτιμούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο για τις πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Πρόκειται για το πρώτο θύμα του φετινού καλοκαιριού από τις πυρκαγιές, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη ημέρα, όπως η σημερινή όπου μαίνονται ανεξέλεγκτα αρκετά μέτωπα, η πλειοψηφία των οποία βρίσκονται στην Πελοπόνησο.