ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές Γαλλία: Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών για τις οποίες, οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί να κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή, ενώ η πολιτική παράλυση μπορεί να αποφευχθεί μετά τις εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου;

H πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά την παραπάνω ερώτηση.

Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.

Οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά είναι ενδεχόμενο να συνεχιστούν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας τελούν ήδη υπό τη στενή παρακολούθηση των διεθνών οίκων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και των Βρυξελλών, ενώ είναι πιθανό να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση, άσχετα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται σήμερα.

Τα πιο σημαντικά κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, έχουν υποσχεθεί νέες δαπάνες, ενώ τα σχέδια τους για την κάλυψη των δαπανών αυτών, δεν έχουν παρουσιαστεί λεπτομερώς και δεν γίνονται πάντοτε κατανοητά.

Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) θα λάβει την πρώτη θέση ακολουθούμενος από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της αριστερής συμμαχίας, ενώ το κόμμα Μαζί, του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στην τρίτη θέση.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 5,5% του ΑΕΠ το 2023, στην οροφή του 3% που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2027, ένας οικονομικός στόχος που μπορεί να είναι ανέφικτος μετά από τις εκλογές, οι οποίες ολοκληρώνονται με το δεύτερο γύρο της διεξαγωγής τους στις 7 Ιουλίου.

Στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, ο Εθνικός Συναγερμός επιθυμεί μέχρι τον Ιούλιο να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, με εκτιμώμενο κόστος 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το RN για το υπόλοιπο του 2024 και 12 δισεκατομμύρια ευρώ για όλο το έτος.

Το RN δηλώνει ότι η παραπάνω μείωση του ΦΠΑ θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον γαλλικό προϋπολογισμό συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου δηλώνει ότι οι πρώτες κινήσεις της θα περιλαμβάνουν μία αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη δωρεάν παροχή σχολικών γευμάτων, τη δωρεάν παροχή σχολικών ειδών, αλλά και της μεταφοράς των μαθητών, ενώ θα γίνει κι αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων κατά 10%.

Το NFP δηλώνει ότι μπορεί να καλύψει το κόστος με τη συλλογή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της επιβολής φόρου στα υπερ-κέρδη (δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς), ενώ θα επιβληθεί εκ νέου ένας φόρους πλουτισμού στα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία για τη συγκέντρωση ποσού 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν έχει δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% από το 2027, ενώ διάφοροι οικονομικοί φορείς, αλλά και οργανισμοί από το Εθνικό Λογιστήριο της Γαλλίας, μέχρι το ΔΝΤ είχαν σοβαρές αμφιβολίες, ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, για την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής.

Από την προκήρυξη των εκλογών και μετά, το κόμμα Μαζί έχει υποσχεθεί τη μείωση των λογαριασμών στην ενέργεια κατά 15% από το 2025, αλλά και για την προσαρμογή των αυξήσεων στις συντάξεις ανάλογα με την αύξηση του προϋπολογισμού. Έχει επίσης, δεσμευτεί για την αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα, χωρίς ωστόσο, το πρόγραμμά του να παρουσιάζει το ποσοστό της αύξησής τους.