3 top δεξιά, ΔΙΕΘΝΗ

Μπομπ Μενέντεζ: Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για τις 16 κατηγορίες διαφθοράς!

Με κοινή απόφαση το δικαστήριο έκρινε τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ένοχο για όλες τις κατηγορίες εις βάρος του, στην δίκη για διαφθορά.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είχε απαλλαγεί από προηγούμενο κατηγορητήριο για διαφθορά το 2017, καταδικάστηκε για δωροδοκία στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες και ξένες κυβερνήσεις. Ο Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε για 16 κατηγορίες – μεταξύ των οποίων δωροδοκία, εκβίαση, απάτη μέσω εμβάσματος, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και ενεργώντας ως ξένος πράκτορας – για το ρόλο του σε ένα πολυετές σχέδιο δωροδοκίας.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο γερουσιαστής προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να προωθήσει τα αιγυπτιακά στρατιωτικά συμφέροντα, να παρέμβει σε ποινικές διώξεις και να εξασφαλίσει επενδύσεις από αξιωματούχους του Κατάρ, μεταξύ άλλων.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του φέρεται να έλαβαν ράβδους χρυσού, εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ένα κάμπριο Mercedes-Benz και άλλες δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για την επιρροή του.

Και η σύζυγος του γερουσιαστή, Nadine Menendez, κατηγορήθηκε επίσης για την υπόθεση, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τον δικαστή μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες εκβίασης και απάτης επιφέρουν κατά νόμο μέγιστο όριο φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία. Συνολικά, ο Menendez αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 222 ετών για τις 16 κατηγορίες, εάν εκτιστεί διαδοχικά. Ωστόσο, τυχόν ποινές θα εκτελούνται ταυτόχρονα, εκτός εάν το δικαστήριο διατάξει διαφορετικά.