Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα για τη θέση του επιτρόπου, έναν άνδρα και μια γυναίκα όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου εκείνη να λάβει και την τελική απόφαση.
Τα «προσόντα» που θα πρέπει να πληροί ο Ελληνας επίτροπος είναι η γνώση, η ευρωπαϊκή εµπειρία και η κατάρτιση, ούτως ώστε να ικανοποιεί την αναβάθµιση του ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Ωστόσο, πριν από την επιλογή του προσώπου θα έχει προηγηθεί η συζήτηση για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, που θα καθορίσει εν πολλοίς την τελική απόφαση του Κ. Μητσοτάκη για τον Ελληνα επίτροπο.
Σε επίπεδο προσώπων, ανεβασµένες είναι οι µετοχές του σηµερινού επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά για ανανέωση της θητείας του.
Αλλωστε αυτή η εξέλιξη θα έβρισκε απόλυτα σύµφωνη τη Φον ντερ Λάιεν, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, κερδίζει συνεχώς έδαφος και θα αποτελούσε πολιτικά κίνηση «µατ» για την «ενδυνάµωση» του Βορρά, µετά τα χαµηλά ποσοστά της ευρωπαϊκής κάλπης.
Δεύτερο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, ωστόσο όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις που οδηγούν σε συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Τα χαρτοφυλάκια
Οι πληροφορίες για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η Αθήνα στοχεύει μεν στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, πλην όμως αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού κατά κανόνα το αναλαμβάνουν μεγάλες χώρες.
Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενδιαφέρει επίσης πολύ τη χώρα μας με δεδομένο ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τους γείτονές μας, ενώ εκείνο της Γεωργίας λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στη συζήτηση.
Σε χώρα του Νότου ενδεχομένως να δοθεί το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, ωστόσο δεν φαίνεται φαίνεται να αποτελεί στόχο για την ελληνική κυβέρνηση.