Έξι χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ολοκληρώθηκαν οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, για ένταξη της πληγείσας περιοχής στο σχέδιο πόλης και την οριστικοποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, για το οποίο αναμένεται ΦΕΚ, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Μία εργαζόμενη συμπύκνωσε ό,τι έχει γίνει έως σήμερα στην πληγείσα περιοχή, 6 χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά. Εκτός από κάποιες πινακίδες στο παραλιακό μέτωπο και 11 σκάλες διαφυγής στην πλαγιά του Νέου Βουτζά, η φύση που επέστρεψε απλώς σκέπασε όσα ακόμη δεν έχουν γίνει.
Με έναν χάρτη της περιοχής στα χέρια, ο Πέτρος Φράγκος από την επιτροπή πληγέντων Ραφήνας μας δείχνει την διαπλάτυνση των κεντρικών αρτηριών και των δρόμων προς την θάλασσα που φέρνει το νέο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Όπως εξηγεί, το 85% τον καμένων κτιρίων έχει αποκατασταθεί ή βρίσκεται στην τελική φάση χρηματοδότησης – τα υπόλοιπα ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια χρηματοδότησης ή βρίσκονταν σε σημεία που τώρα αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά, ενώ χρειάστηκαν 6χρόνια για να νικήσουν την ελληνική γραφειοκρατία.
Στόχος να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε δασικούς χάρτες και χάρτες χρήση γης, να ολοκληρωθούν οι εκατοντάδες ενστάσεις από κατοίκους, για να φτάσουμε σήμερα στο τελικό ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.