Έμφαση στην πρόληψη, ιδίως στα περιαστικά δάση και στον συντονισμό απέναντι στις πυρκαγιές έδωσε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα, σε σημερινή συνέντευξή του, ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «έχει συμβεί μια οικολογική καταστροφή. Από το 2009 και μετά, δυστυχώς πολλές μεγάλες φωτιές έγιναν στη Βορειοανατολική Αττική. Κι αυτή η καταστροφή που συνέβη στην τελευταία πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου άφησε πολλές ζημιές σε νοικοκυριά, αλλά και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις. Ειδικά για την περίπτωση των θερμοκηπίων, υπάρχει από τη Μήδεια – τη χειμωνιάτικη καταστροφή του 2021 – μια αλλαγή και αντιμετωπίζονται σαν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σαν επιχειρήσεις. Ό,τι δεν καλύπτεται από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις του ΕΛΓΑ καλύπτεται από την περιφέρεια. Επομένως, θα περάσει και ο ΕΛΓΑ και θα υπάρξει συμπληρωματικά ένα πακέτο τριών μέτρων ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους αυτοί οι άνθρωποι με μια συνολική αντιμετώπιση από την πολιτεία. Πρόκειται για την πρώτη αρωγή, για την προκαταβολή έναντι της τελικής κρατικής αρωγής και το τελικό ποσό της αποζημίωσης.
Πλέον, η κρατική αρωγή καταβάλλεται πολύ γρήγορα, δεν έχουμε τις καθυστερήσεις που είχαμε κατά το παρελθόν που έπαιρνε ακόμη και 4 χρόνια για να καταβληθούν αποζημιώσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές των καταστροφών, είναι δέσμευση και του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων υπουργείων να γίνει άμεση καταβολή. Αύριο υπάρχει μια σύσκεψη και με τους οκτώ δημάρχους και με την περιφέρεια και με τους αρμόδιους υπουργούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την επιτάχυνση όλων αυτών των διαδικασιών.Ακούστηκε μια κριτική ότι χρειαζόμαστε περισσότερα μέσα ή περισσότερο προσωπικό. Νομίζω πως αυτά τα δύο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουμε τα πιο πολλά μέσα, ιπτάμενα και επίγεια, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε προσωπικό και πάρα πολύ ευαισθητοποιημένο κόσμο, ο οποίος εμπλέκεται ενεργά στις εθελοντικές μας οργανώσεις. Έχουμε λοιπόν και μέσα και προσωπικό. Εγώ πιστεύω, πέρα από μικροπολιτική αντιμετώπιση, πως είναι ένα ζήτημα συντονισμού και προστασίας κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται κοντά σε δάση, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή της πυροσβεστικής, των εθελοντών και της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας από την προστασία ενός μεμονωμένου σπιτιού ή οικισμού. Άρα, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη πρόληψη. Στην πρόληψη έχουν γίνει κάποια βήματα, όπως είναι ο καθαρισμός των δασών μέσω του προγράμματος Antinero, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά σε αυτά τα δύο επίπεδα.Είναι εσφαλμένο να μην έχει γίνει η καταγραφή και να έρχεται ο πρωθυπουργός και να λέει «κάντε αυτό ή εκείνο». Από ό,τι κατάλαβα, ο κυβερνητικός μηχανισμός έδωσε έμφαση στη γρήγορη καταγραφή των ζημιών. Επομένως, περιμένω αύριο από τον πρωθυπουργό, εφόσον υπάρχει όλη αυτή η καταγραφή, να δώσει τις κατευθύνσεις ώστε να μην υπάρξει καμιά καθυστέρηση. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξανακινδυνεύσουν ώστε το αίσθημα ασφάλειας να εμπεδωθεί».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την Ελληνική Αστυνομία, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε πως «δεν αρμόζουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί σε οποιονδήποτε ασχολείται με τα κοινά. Δείχνει μια υποτίμηση του συνομιλητή του και είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για ένα λεξιλόγιο, το οποίο είναι προσβλητικό και δεν έχει θέση σε έναν αιρετό. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα κινηθεί σε αυτό το ζήτημα. Μπορεί κάποια πρόσωπα να συγκεντρώνουν μια λάμψη λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά η συμπεριφορά πρέπει να είναι ανάλογη με το λειτούργημα».
Τέλος, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ είπε: «Νοιώθω απογοητευμένος, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάς τραβάει σε ζητήματα, τα οποία δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν. Δεν μπορούμε να συζητάμε για τον κ. Παππά ούτε για το προσκλητήριο γάμου του κ. Κασσελάκη. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά θέματα. Βρισκόμαστε εν μέσω δύο πολέμων στη γειτονιά μας και αυτό πρέπει πραγματικά να χτυπάει συναγερμό σε όλους. Ασφάλεια, ακρίβεια, κλιματική κρίση βρίσκονται στην ατζέντα. Δεν μπορεί να ασχολούμαστε με θέματα μη σοβαρά. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να επιταχύνει την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τότε που ξέσπασε η κρίση του αρχικά εισαγόμενου πληθωρισμού, να τιθασεύσει αυτό το πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια σημάδια, που δείχνουν κάποια τιθάσευση του πληθωρισμού. Δεν αρκεί αυτό, όμως. Πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορέσει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό να αντιμετωπίσει τις τιμές εκεί όπου έχουν διαμορφωθεί. Και ως προς την ασφάλεια, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πω πως χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού των αστυνομικών δυνάμεων και άλλη διάταξη όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας και συνέχιση του εξοπλιστικού μας προγράμματος για να έχουμε μια θωρακισμένη εθνική ασφάλεια. Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα, εκεί υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε ο κ. Στέλιος Πέτσας.