Μία ακόμα συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν τον τούρκο ομόλογο του θα έχει την Πέμπτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Το ραντεβού πραγματοποιείται στο περιθώριο της της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και θα έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα την προετοιμασία του ραντεβού που έχουν δώσει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της παρουσίας τους εκεί για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο.
Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις όποιες ενοχλήσεις έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με τα ευρωτουρκικά αλλά και το Κυπριακό.
Ο Φιντάν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και παρά τις αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πρόσκληση του, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι η παρουσία του μετά από πέντε χρόνια σε μία τέτοια συνάντηση είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού θα δοθεί η ευκαιρία να τεθούν ενώπιον των ΥΠΕΞ των κρατών μελών της ΕΕ τα ζητήματα που αφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία επίσης θεωρούν ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για μία άτυπη έστω συνομιλία του Φιντάν με τον κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο.
Δεν είναι υποχώρηση
Με τον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας να απαντά σε όσους επέκριναν τη Λευκωσία για την αποδοχή της παρουσίας Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ (ΡΙΚ) πως αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν συνιστά υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο Κόμπος παρέπεμψε δε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία καθορίζουν τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα στα ευρωτουρκικά, σημειώνοντας ότι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έγινε αποδεκτή η συμμετοχή της Τουρκίας. Ενώ πρόσθεσε ότι «λήφθηκαν υπόψιν και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επανάληψη των συνομιλιών», σημειώνοντας ότι κατά το άτυπο Συμβούλιο ο ίδιος θα κάνει αναφορά στο Κυπριακό.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σε δηλώσεις του όσον αφορά την παρουσία του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, τόνισε πως θα τεθεί όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σημείωσε δε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πως θα συζητηθούν ζητήματα που περιλαμβάνουν τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας «και ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτού του μπλοκ των ευρωτουρκικών είναι φυσικά το ζήτημα της Κύπρου, και ποιας μεταχείρισης τυγχάνει η Κύπρος από την Τουρκία».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Στάνο επεσήμανε ότι η όποια συζήτηση θα γίνει βάσει των θέσεων της ΕΕ όπως αυτές έχουν οριστεί. Για να προσθέσει πως σε σχέση με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις «είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε από τους Τούρκους ομολόγους μας πώς στοχεύουν να βρουν εποικοδομητικές λύσεις».
Η συζήτηση ΕΕ – Τουρκίας αφορά και «την περιφερειακή συνεργασία και την παγκόσμια γεωπολιτική συνεργασία με την Τουρκία», παράλληλα με«σειρά θεμάτων όπου τα συμφέροντα μας είτε συγκλίνουν είτε επικαλύπτονται», όπως ανέφερε ο Στάνο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπορέλ θα είναι μια άτυπη συζήτηση που στόχο θα έχει να δουν οι δύο πλευρές που στέκονται, να δει η ΕΕ που στέκεται η Τουρκία και πώς θέλουμε να προσεγγίσουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Με το Κυπριακό να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό, έστω και αν αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο για να ειπωθεί.
Κυπριακές πηγές τόνιζαν στον «Φιλελεύθερο», πως η «Λευκωσία έχει προετοιμαστεί και θα μεταφέρει τις θέσεις της και τα μηνύματα όπως αυτά απορρέουν και μέσα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Ενώ όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την παρουσία του Φιντάν στις Βρυξέλλες, πρόκειται για μία ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλαδή της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών με το κυπριακό. «Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι εμείς επενδύουμε στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το αν η Άγκυρα ωστόσο θα θελήσει τελικά να κάνει βήματα στο Κυπριακό και να φέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών είναι ένα ερώτημα, που μένει να απαντηθεί.