3 top δεξιά, ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη του SPD «οξυγόνο» για Σολτς στο Βρανδεμβούργο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει τελικά την παράδοση και κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, αφήνοντας στην δεύτερη θέση –ενισχυμένη– την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Το SPD συγκεντρώνει 30,7% (+4,5 από τις εκλογές του 2019) και η AfD 29,4% (+5,9). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) , η οποία στην πρώτη της εμφάνιση στο Βρανδεμβούργο συγκεντρώνει 13,4%. Στους ηττημένους της ημέρας το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο έλαβε ποσοστό 12,1% (-3,5), οι Πράσινοι, οι οποίοι μένουν κατά πάσα πιθανότητα εκτός βουλής με 4,2% (-6,6), αλλά και η Αριστερά με 35 (-7,7), η οποία, μετά την αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, βλέπει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται, ακόμη και στα άλλοτε προνομιακά για αυτή κρατίδια της ανατολής.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από την Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Είναι σούπερ ότι κερδίσαμε. Το διαισθανόμουν ότι θα συνέβαινε».

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναλύουν ήδη τα αποτελέσματα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και τον αντίκτυπό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Στην πλειονότητά τους, θεωρούν πως η νίκη του SPD πιστώνεται στον πρωθυπουργό του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, προκαλεί ωστόσο έστω προσωρινή ανακούφιση στον Όλαφ Σολτς.

Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN