ΔΙΕΘΝΗ

Wall Street Journal: «Θεατής» η κυβέρνηση Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα εναντίον του Ιράν, για την επίθεση που δέχθηκε, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, μοιάζει ολοένα και περισσότερο άπραγη,

Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal με σημερινό άρθρο (4/10), ο Λευκός Οίκος έχει περιορισμένες πληροφορίες για το τι σχεδιάζει ο πλησιέστερος σύμμαχός του στη Μέση Ανατολή.

Η επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ δείχνει να φθίνει, με το εβραϊκό κράτος να αποφασίζει όλο και περισσότερο στρατιωτικές ενέργειες εναντίον αντιπάλων του ενάντια στις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική ηγεσία έχει εν μέρει παραλύσει λόγω των επερχόμενων εκλογών, και δείχνει απρόθυμη να λάβει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ.

Αυτό διότι φοβάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οι όποιες κινήσεις μπορεί να βλάψουν πολιτικά τους Δημοκρατικούς.

«Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμοι ή ανίκανοι να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμης σημασίας στρατιωτική υποστήριξη», αναφέρει.

Το μέσο εκτιμά επίσης πως οι επιθετικές στρατιωτικές/επιχειρησιακές κινήσεις του Ισραήλ των τελευταίων ημερών βρήκαν απροετοίμαστους τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι παραπάνω ελπίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα προβεί πιθανόν σε μια περιορισμένη επίθεση εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ την Τρίτη.

Η ανταεροπορική άμυνα του Ισραήλ μπόρεσε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την ιρανική επίθεση, η οποία προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές σε μία από τις αεροπορικές βάσεις του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει σε ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να αντεπιτεθούν άμεσα ή με μαζικό τρόπο στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη αντίθετος σε τυχόν χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει το πλήγμα της 27ης Σεπτεμβρίου στον Χασάν Νασράλα, ευρισκόμενος σε αμερικανικό έδαφος χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τον Λευκό Οίκο ήταν μια ακόμη ένδειξη των διαφορετικών κατευθύνσεων στις οποίες κινούνται η ισραηλινή κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος.

Μακροπρόθεσμα, αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να είναι άλλο ένα σημείο ανάφλεξης για επικριτές που λένε ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ πάρα πολλά περιθώρια, χωρίς να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να χαλιναγωγήσουν τον σύμμαχό του.