ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

gaiaTRAP: Η πρώτη αποτελεσματική και αξιόπιστη λύση για τον δάκο της ελιάς

Μία ακόμα καινοτομία προς όφελος του παραγωγού από τη NEUROPUBLIC σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Την πλέον ολοκληρωμένη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου, του μεγαλύτερου προβλήματος φυτοπροστασίας της ελαιοκαλλιέργειας στις παραμεσόγειες χώρες, υπόσχονται η εταιρεία NEUROPUBLIC και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα ακούει στο όνομα gaiaTRAP και αποτελεί ένα προϊόν που συνδυάζει την έρευνα με την τεχνολογία,και το όραμα για εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας στην ελληνική ύπαιθρο.

Η συσκευή τοποθετείται στον ελαιώνα και χρησιμοποιεί ελκυστικά για την προσέλκυση των δάκων. Οι αισθητήρες καταγράφουν την παρουσία των εντόμων και τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω ασύρματων δικτύων σε μια πλατφόρμα παρακολούθησης. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μέσω εφαρμογής ή διαδικτυακού περιβάλλοντος, ώστε να λαμβάνουν άμεσα μέτρα καταπολέμησης. Έτσι, δεν χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και να ελέγχουν μία προς μία τις συμβατικές δακοπαγίδες ώστε να ελέγξουν το μέγεθος του πιθανού προβλήματος. Το σύστημα διαθέτει κάμερα υψηλής ανάλυσης και προηγμένο σύστημα ΑΙ με γραφήματα ώστε ο ελαιοπαραγωγός να λαμβάνει στοχευμένες προειδοποιήσεις, κερδίζοντας χρόνο, χρήμα και λαμβάνοντας αξιόπιστα αποτελέσματα.

Προσεγγίζοντας ολιστικά το πρόβλημα

Πώς όμως το gaiaTRAP παρακολουθεί και ελέγχει τον πληθυσμό του δάκου; Η συσκευή συνδυάζει την εντομοπαγίδα με αισθητήρες, προσφέροντας στους αγρότες τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την παρουσία του δάκου στους ελαιώνες τους. Αυτό γίνεται μέσω της συλλογής δεδομένων που μεταφέρονται αυτόματα σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

Συγκεκριμένα, το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης της προστασίας της ελιάς από τον δάκο αποτελείται από:

  • Ψηφιακές δακοπαγίδες τελευταίας τεχνολογίας, της NEUROPUBLIC
  • Ψηφιακή πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται όλα τα κρίσιμα δεδομένα για κάθε χρήστη, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το έργο της δακοκτονίας. (υπάρχει η δυνατότητα συνδυαστικής χρήσης ψηφιακών και συμβατικών δακοπαγίδων)
  • Ψηφιακό ημερολόγιο εργασιών
  • Αξιοποίηση κλιματικών δεδομένων για την εκτίμηση της επικινδυνότητας
  • Εκτίμηση σημειακής και χωρικής επικινδυνότητας από τις μετρήσεις των δακοπαγίδων
  • Χρήση ιστορικών δεδομένων αγροτεμαχίου
  • Χωροθέτηση δακοπαγίδων σύμφωνα με βέλτιστες τεχνικές των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων

 Η δακοπαγίδα gaiaTRAP με μια ματιά

Η ψηφιακή δακοπαγίδα που σχεδίασε και κατασκευάζει η NEUROPUBLIC στην υπερσύγχρονη και πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής της στην Ελλάδα, διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αισθητήρα υγρασίας/θερμοκρασίας υψηλή ακρίβειας, για την καταγραφή των συνθηκών της καλλιέργειας όλο το 24ωρο. Επιπλέον φέρει ψηφιακή κάμερα υψηλής ανάλυσης  για αξιόπιστη αναγνώριση εντόμων σε καθημερινή βάση καθώς επίσης και ψηφιακή παγίδα τύπουMcPhail. Έχει ενσωματωμένο GPS με εμφάνιση της παγίδας στο χάρτη του δικτύου ενώ αποτελεί μία πλήρως αδιάβροχη κατασκευή. Λειτουργεί μέσω επαναφορτιζόμενων μπαταριών με μεγάλη αυτονομία και εύκολη αντικατάσταση.

Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αξίζει να αναφερθεί πως στο σύστημα χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι Α.Ι. (Τεχνητή Νοημοσύνη) που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον τεχνοβλαστό SmartSension του Ιονίου Πανεπιστημίου, για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση του αριθμού των εντόμων εντός της παγίδας.