ΔΙΕΘΝΗ

Κυριολεκτικά ανατίναξε τον δρόμο προσέγγισης με την Νότια Κορέα ο Κιμ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο βορειοκορεατικός στρατός κατέστρεψε σήμερα με εκρηκτικά τμήματα δρόμων που χρησιμοποιούνταν άλλοτε για τις διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Νότια Κορέα.

Αυτό ανακοίνωσε η Σεούλ για ένα νέο επεισόδιο αύξησης των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα των οδών Γκιεόνγκι και Ντονγκάε βόρεια της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιώντας την επίσημη ορολογία για τα σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ως απάντηση, οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις προχώρησαν σε «απαντητικά πυρά» στο έδαφός τους, πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο βορειοκορεατικός στρατός είχε επιβεβαιώσει στις 9 Οκτωβρίου πως θα κόψει «οριστικά» τους πολύ συμβολικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που συνδέουν τις δύο χώρες και πως θα κατασκευάσει «ισχυρές αμυντικές δομές» κατά μήκος των συνόρων. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη τοποθετήσει νάρκες και φράγματα κατά μήκος των συνόρων και σήμερα έκανε επιπλέον εργασίες με βαρύ εξοπλισμό.

Στην πράξη, τα σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών είναι ήδη εντελώς κλειστά. Από το τέλος του πολέμου το 1953, οι δύο διακορεατικές οδοί και οι δύο διακορεατικές σιδηροδρομικές γραμμές δεν έχουν ανοίξει ξανά παρά μόνο στη διάρκεια σύντομων περιόδων ύφεσης.

Τον Ιούνιο 2020 η Βόρεια Κορέα είχε ήδη ανατινάξει το διακορεατικό Γραφείο Συνδέσμου που λειτουργούσε στην Κεσόνγκ, μερικά χιλιόμετρα βορείως των συνόρων, από το 2018, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ είχαν γνωρίσει μια εφήμερη βελτίωση.