slider, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές στη φορολογία! Τι αλλάζει σε υποβολή δηλώσεων, τέλος επιτιδεύματος και φιλοδωρήματα

Τις αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Φορολογικές Δηλώσεις

Σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επεσήμανε πως η ημερομηνία θα είναι σταθερή, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, και δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πότε ξεκινάει η υποβολή και πότε τελειώνει.  Μάλιστα, όσο νωρίτερα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν εφόσον εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου. Η έκπτωση θα κυμαίνεται από 2 έως 4%.

Για πρώτη φορά καθιερώνονται ποινές που ξεκινούν από 2.500 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν φορείς του δημοσίου και καθυστερούν ή κάνουν λάθη στην ανάρτηση στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Φιλοδωρήματα

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα φιλοδωρήματα, θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ για όσα καταβάλλονται μέσω POS και απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μέχρι σήμερα η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ίσχυε από το πρώτο ευρώ, φορολογούνταν δηλαδή όπως ο μισθός του εργαζόμενου.  Επίσης, θα υπάρχει ρύθμιση ώστε αν ένας εργοδότης μειώσει τον πραγματικό μισθό ενός εργαζόμενου και επιχειρήσει να καλύψει τη διαφορά από τα φιλοδωρήματα, να υπάρχουν αντικίνητρα για την κίνησή του.

Τέλος επιτηδεύματος

Σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος, όπως έγινε γνωστό από χθες, καταργείται και για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι από το 2025.