ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

23χρονη «κατέκτησε» τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αντριάνα Μπράουνλι έγινε στα 23 της η νεότερη γυναίκα που κατέκτησε τις 14 κορυφές του κόσμου που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα.

Έφτασε στην κορυφή των 8.027 μέτρων του Σισιπανγκμά στο Θιβέτ στις 9 Οκτωβρίου, τρία χρόνια μετά την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, όταν αποφάσισε να σκαρφαλώσει σε όλες τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Η Μπράουνλι, που μεγάλωσε στη νοτιοδυτική Λονδίνο και παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, φέρεται να είχε εκφράσει την φιλοδοξία της όταν ήταν οκτώ ετών στο δημοτικό σχολείο, γράφοντας: «Θα ήθελα να γίνω διάσημη για την κατάκτηση του υψηλότερου βουνού στον κόσμο… και να είμαι μία από τις νεότερες κοπέλες που το κάνουν αυτό.»

Οι 14 υψηλότερες κορυφές είναι οι Έβερεστ, Κ2, Κανγκτσεντζούγκα, Λότσε, Μακαλού, Τσόου Γιού, Νταουλαγκίρι I, Μανάσλου, Νάνγκα Παρμπάτ, Ανναπούρνα I, Γκάσερμπρουμ I, Μπροάντ Πικ, Γκάσερμπρουμ II και Σισιπανγκμά.

Για την τελευταία της ανάβαση, η Μπράουνλι σκαρφάλωσε χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, καθιστώντας την πρόκληση ακόμη πιο δύσκολη.

Λιγότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκαρφαλώσει σε όλες τις 14 κορυφές, οι οποίες βρίσκονται όλες στην περιοχή των Ιμαλαΐων και του Καρακορούμ.