ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Λουκέτο» σε δημοτικό σχολείο λόγω ψώρας

Έντονη ανησυχία προκάλεσε κρούσμα ψώρας το οποίο εντοπίστηκε την Παρασκευή στο 3ο ειδικό σχολείο Χανίων και είχε ως αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο της σχολικής δομής.

Η ψώρα είναι η δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο. Η προσβολή του δέρματος γίνεται από το ανθρώπινο άκαρι της ψώρας με το όνομα Sarcoptes scabiei var.hominis.

Το μικροσκοπικό ενήλικο θηλυκό άκαρι της ψώρας τρυπώνει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος όπου ζει και γεννά τα αυγά του. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ψώρας είναι ο έντονος κνησμός, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες και τα εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια.

Ο κνησμός είναι πιο έντονος κατά τις βραδινές ώρες καθώς εκείνη την ώρα το άκαρι της ψώρας είναι πιο ενεργό λόγω της θερμοκρασίας του σώματος.

Η μετάδοση της ψώρας γίνεται με την άμεση επαφή, δέρμα με δέρμα, με ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με ψώρα ή με μολυσμένα αντικείμενα. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.

Υπάρχουν δύο είδη ψώρας. Η απλή ψώρα και η νορβηγική ψώρα.