ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για την μεγάλη έξαρση του κοκκύτη σε Ευρώπη και ΗΠΑ!

Χιλιάδες κρούσματα κοκκύτη τόσο σε χώρες της Ευρώπης, όσο και σε πολιτείες των ΗΠΑ, καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, ενώ οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές κάνουν λόγο για τη χειρότερη επιδημία των τελευταίων 25 ετών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κοκκύτη, μιας εξαιρετικά μεταδοτικής λοίμωξης, στις ΗΠΑ είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Είναι επίσης ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε αυτό το σημείο του έτους από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Στη Γαλλία, ενδεικτικά, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά σχεδόν 35.000 κρούσματα με τη μέθοδο PCR, ενώ ο κοκκύτης έχει σκοτώσει φέτος 22 παιδιά στη χώρα, μεταξύ των οποίων και 20 βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Παράλληλα, ένα σύστημα επιτήρησης στη χώρα ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων που εξετάστηκαν από γενικούς ιατρούς σε περισσότερα από 130.000, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Συνήθως οι επιδημίες κοκκύτη παρουσιάζουν μία «κυκλικότητα» κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Η αναζωπύρωση στις ΗΠΑ υποδηλώνει «επιστροφή σε πιο τυπικές τάσεις» μετά την πανδημία της COVID-19, που καταγράφηκε σημαντική μείωση των κρουσμάτων κοκκύτη, ανέφερε το CDC.

Σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ, η πανδημία διέκοψε την κανονικότητα αυτών των κύκλων. Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το ινστιτούτο ανέφερε ότι φέτος υπήρξε μια «άνευ προηγουμένου αναζωπύρωση».

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ εκτιμούν πως η αναζωπύρωση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στην εξασθένιση της ανοσίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, αλλά πρόσθεσαν ότι είχαν αλληλουχήσει το γονιδίωμα του βακτηρίου και εντόπισαν πρωτεΐνες που κάνουν το βακτήριο πιο επιθετικό.

Επίσης «εντόπισαν ένα απομονωμένο δείγμα του βακτηρίου» ανθεκτικό στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής και δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη στενής παρακολούθησης των βακτηριακών στελεχών που ευθύνονται για τον κοκκύτη.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) από τις αρχές του τρέχοντος έτους ανέφερε ότι υπήρξαν σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο του 2024, αριθμός που αντιστοιχεί σε υπερδεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2021 και το 2022.

Στην Αγγλία υπήρξαν περισσότερα από 13.000 κρούσματα κοκκύτη μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2024, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), καθώς και 10 θάνατοι βρεφών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στις αρχές του 2024, ανέφερε η UKHSA αυτόν τον μήνα «όπως αναμενόταν με βάση τα συνήθη εποχικά πρότυπα, και μειώθηκε αλλά παρέμεινε αυξημένος σε σύγκριση με τα προπανδημικά έτη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου».

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν ιδιαίτερα υψηλά, ξεπερνώντας τα επίπεδα που καταγράφηκαν σε οποιοδήποτε τρίμηνο του έτους επιδημίας 2012», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν δηλωθεί περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία). Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους και σε έφηβους 10-19 ετών. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες αφορούν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών.