Ακόμα και 15 ευρώ κοστίζει μια χωριάτικη σαλάτα σε ορισμένα εστιατόρια. Όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου αιτία είναι τα αυξημένα έξοδα των καταστημάτων που φτάνουν μέχρι τα πιάτα που σερβίρονται στο τραπέζι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία χωριάτικη σαλάτα κοστίζει στους επαγγελματίες γύρω στα 3,50 ευρώ και φτάνει στα τραπέζια των πελατών έως και 15 ευρώ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας ή στα νησιά. Για την παρασκευή της σαλάτας απαιτείται μισό κιλό ντομάτες, δηλαδή 0,85 ευρώ, αγγούρι 0,45 ευρώ, 50 γραμμάρια κρεμμύδια και πιπεριές δηλαδή 0,036 ευρώ και 0,18 ευρώ αντίστοιχα, 70 γραμμάρια φέτα γύρω 0,88 ευρώ το κιλό, ενώ για τις ελιές, το κόστος των 30 γραμμαρίων δεν ξεπερνά τα 0,33 ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και το ελαιόλαδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο μάγειρας θα βάλει 50 γραμμάρια και η τιμή του λίτρου ανέρχεται στα 12 ευρώ, η αντιστοιχία διαμορφώνεται στα 0,60 ευρώ.
Μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας σερβίρεται σε ένα εύρος τιμών από 8-12€. Ωστόσο, το κόστος παρασκευής είναι πολύ μικρότερο αφού ένα πακέτο μακαρόνια πωλείται στα σούπερ μάρκετ γύρω στο 1,20€. Για τη σάλτσα ντομάτας θα χρειαστεί κανείς ντομάτες , κρεμμύδι, ελαιόλαδο και βασιλικό που θα στοιχίσει συνολικά γύρω στα 3,50€.
Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1