Για τα αίτια που οδήγησαν στην αστοχία των προβλέψεων μίλησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος ανέλυσε την αλλαγή που προέκυψε και τελικά δεν υπήρξαν τα έντονα φαινόμενα που φανέρωναν οι μετεωρολογικοί χάρτες για την κακοκαιρία Alexandros.
«Υπήρξε μια απόκλιση σε σχέση με τα προγνωστικά στοιχεία που παίρναμε τις προηγούμενες ημέρες και σε σχέση με αυτό το οποίο προέκυψε, δηλαδή το σενάριο το οποίο ακολούθησε ο καιρός. Στον χάρτη υπήρχαν σημεία που έδιναν προβλέψεις για βροχές 100 με 150 τόνους νερού ανά στρέμμα και αυτές είναι τιμές που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα και αυτός είναι ο λόγος που υπήρξαν αυτές οι προειδοποιήσεις», είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
«Στη Μετεωρολογία, όπως και σε κάθε επιστήμη υπάρχουν κάποια πρωτόκολα, τα οποία πρέπει να ακολουθούμε όταν πρόκειται για έκτακτες καιρικές καταστάσεις. Το βαρομετρικό χαμηλό, όμως, που βλέπαμε στο χάρτη κινήθηκε πιο γρήγορα λόγω της ψυχρής μάζας με αποτέλεσμα να σπρώξει πιο γρήγορα τον θεσμό αέρα και έτσι εμπόδισε τα έντονα καιρικά φαινόμενα να εξελιχθούν έντονα στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, δηλαδή τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων. Κύλησε πιο γρήγορα προς το Αιγαίο και παρότι έπεσαν στην Εύβοια περισσότεροι από 100 τόνοι νερό ανά στρέμμα με μικρότερη ένταση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Δείτε όσα είπε στο OPEN