ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΑΔΕ σφράγισε πρατήριο με νοθευμένα καύσιμα για 2 χρόνια και άνοιξε μετά από 2 μέρες

Η ΑΑΔΕ εντείνει την πίεση στα κυκλώματα λαθρεμπορίας και νοθευμένων καυσίμων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι παρανομούν «τελειώνουν» από την αγορά.

Η ΑΑΔΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με συστηματικές προσπάθειες ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων να παρακάμψουν τη νομοθεσία όταν εντοπίζονται να πωλούν νοθευμένα καύσιμα. Η συνήθης πρακτική τους είναι να προσφεύγουν στα δικαστήρια αμέσως μετά τη σφράγιση του πρατηρίου από τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, ζητούν την αναστολή της απόφασης σφράγισης, και σε αρκετές περιπτώσεις τα δικαστήρια δέχονται τις προσφυγές τους, ακόμη και μέσα σε λίγες ημέρες. Η προσωρινή αυτή αναστολή επιτρέπει στους παραβάτες να συνεχίσουν τη λειτουργία των πρατηρίων τους για τρεις ή και τέσσερις μήνες, έως ότου εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση.

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα σε πρατήριο σε πρατήριο της Αττικής, όπου ειδικό κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, έπειτα από πληροφορίες, πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο και τα δείγματα που εστάλησαν στη Χημική Υπηρεσία έδειξαν νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό 95% με πετρέλαιο ναυτιλίας. Το πρατήριο σφραγίστηκε για δύο χρόνια, αλλά μόλις δύο ημέρες μετά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν παραβίαση των σφραγίδων στις αντλίες και τις δεξαμενές, καθώς και αποκόλληση των αυτοκόλλητων που περιέγραφαν τους λόγους της σφράγισης. Οι σφραγίδες επανατοποθετήθηκαν, ενώ εκδόθηκε εντολή διακοπής της προμήθειας καυσίμων από όλες τις εταιρείες προς το συγκεκριμένο πρατήριο και υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου κινήθηκε δικαστικά και πέτυχε προσωρινή διαταγή αναστολής της σφράγισης από το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επιτρέποντας στο πρατήριο να λειτουργεί ξανά, όταν και εκδόθηκε τελικά απορριπτική απόφαση επί της αίτησης αναστολής.

Η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει σημαντικά τα εργαλεία και τις μεθόδους ελέγχου για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, οι έλεγχοι γίνονται πλέον στοχευμένα, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου. Οι ελεγκτές εξετάζουν τα δεδομένα από τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων, εντοπίζοντας ασυνήθιστες ή ύποπτες κινήσεις που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες. Όταν εντοπίζονται παραβάσεις, η σφράγιση των πρατηρίων και η διακοπή προμήθειας καυσίμων αποτελούν άμεσες και αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές από τα πρόστιμα, που συχνά δεν εξοφλούνται και καταλήγουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Παράλληλα, από την 1η Δεκεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία το νέο ψηφιακό Μητρώο Δεξαμενών Πρατηρίων Καυσίμων, το οποίο ενισχύει τη διαφάνεια και καθιστά σχεδόν αδύνατο τον εφοδιασμό πρατηρίων με λαθραία καύσιμα ή διαλύτες. Επιπλέον, μέσα στο 2025, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου σώματος ελεγκτών, των ΔΕΟΣ (Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών). Το νέο σώμα θα αποτελείται από εφοριακούς και τελωνειακούς με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό, που θα συνεργάζονται για την αντιμετώπιση υποθέσεων υψηλού φορολογικού και τελωνειακού ενδιαφέροντος. Οι ΔΕΟΣ θα στεγάζονται στον ίδιο χώρο με την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ενισχύοντας τον συντονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών και τη στοχευμένη δράση σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτά τα μέτρα, η ΑΑΔΕ εντείνει την πίεση στα κυκλώματα λαθρεμπορίας και νοθευμένων καυσίμων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι παρανομούν «τελειώνουν» από την αγορά.