3 top δεξιά, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει με την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης

Μετά τη φονική καραμπόλα που προκάλεσε 88χρονη οδηγός στο Ψυχικό αναδεικνύεται το ζήτημα για το τι ισχύει με την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης από ηλικιωμένους.

«Οι άνω των 65 ετών ανανεώνουν το δίπλωμά τους εφόσον περάσουν από εξετάσεις από οφθαλμίατρο και παθολόγο» ανέφερε ο Νίκος Γρέντζελος, πρόεδρος εκπαιδευτών οδήγησης Δυτικής Αττικής επισημαίνοντας ότι οι άνω των 80 ετών θα πρέπει να εξετάζονται από ειδικούς κάθε δύο χρόνια.

«Όταν φτάσει στην ηλικία των ογδόντα, το μέγιστο που μπορεί να πάρει είναι δύο χρόνια και περνάει από οφθαλμίατρο, παθολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο και ψυχίατρο» διευκρίνισε ο κ. Γρέντζελος προσθέτοντας ότι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να θέσουν και κάποιους περιορισμούς στους οδηγούς όπως το μην οδηγούν νύχτα, να οδηγούν με χαμηλό όριο ταχύτητας, να μην κυκλοφορούν σε αυτοκινητόδρομο.

Όπως είπε  «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σύνδεση του ΑΜΚΑ με το υπουργείο Μεταφορών γιατί και σε μικρότερες ηλικίες ενδεχομένως αν κάποιος παίρνει φάρμακα και δεν πρέπει να οδηγεί να του αφαιρείται το δίπλωμα».

Μάλιστα, όπως τόνισε, στη Γερμανία δεν λήγει το δίπλωμα όταν ο οδηγός συμπληρώνει το 65ο έτος γέννησης αλλά είναι συνδεδεμένο το ΑΜΚΑ με τις υπηρεσίες ώστε αν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας του αφαιρείται το δίπλωμα.

Ερωτηθείς για το πρέπει να αλλάξει ως προς τον τρόπο χορήγησης του διπλώματος απάντησε ότι «θα πρέπει ενδεχομένως να κάνει 2 -3 μαθήματα και να υπάρχουν κάποιες συμβουλές από ειδικούς για το πως θα πρέπει να οδηγεί αυτός ο άνθρωπος».

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής των ηλικιωμένων οδηγών σε τροχαία ατυχήματα ο κ. Γρέντζελος απάντησε ότι είναι μικρότερο σε σχέση με τους νέους. «Η ηλικιακή ομάδα που έχει τα περισσότερα ατυχήματα είναι αυτή από 20 – 30 χρόνια με ποσοστό 19,3%, ενώ η ηλικία 70 – 80 έχει ποσοστό συμμετοχή στα ατυχήματα 9,2%».

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ