«Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα, υπάρχουν και σμήνη που έχουν κρατήσει πάρα πολύ. Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, εμείς θέλουμε να δούμε περαιτέρω μείωση» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Δείτε όσα είπε
«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό γύρω στα 6 ρίχτερ, απάντησε ότι «υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά δεν είναι μεγάλη». «Οι σμηνοσεισμοί, έχουν σχέση με ηφαιστειογενείς περιοχές, αλλά λειτουργούν παράλληλα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες» υπογράμμισε.
Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, είπε ότι «θα δούμε που θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση». Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι «από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης στο Κολόμπο, έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και την μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».
Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα να προσδιοριστεί σε πιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη αν γίνει και ότι σε περίπτωση που συμβεί είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.