Τον ισχυρισμό ότι ο δήμος Μαραθώνα ήταν επαρκώς προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018 προέβαλαν κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και ο τότε αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας και πολιτικής προστασίας, Βάιος Θανασιάς.
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του κατηγορουμένου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος τόνισε ότι εκείνη την μοιραία ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι, βρισκόταν σε άδεια.
«Την ημέρα που έγινε η τραγική αυτή πυρκαγιά εγώ έλειπα…Ενημερώθηκα από την Γραμματέα μου πολύ νωρίς (πέντε και κάτι)…Με το που έμαθα για φωτιά έψαχνα να φύγω. Με ελικόπτερο να φύγω γιατί απαγορεύονταν πτήσεις. Βρήκα ένα μεγάλο φουσκωτό. Μου το παραχώρησε φιλική οικογένεια με τον καπετάνιο του…Πήγαμε Σύρο. Έφτασα την επόμενη τα ξημερώματα» είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του.
Ο κ. Ψινάκης υποστήριξε ότι, όταν ανέλαβε το δήμο δεν λειτουργούσε τίποτα ωστόσο μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οργάνωσαν την Πολιτική Προστασία και προετοίμασαν τον δήμο για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
«Ήταν ικανός και οργανωμένος. Είχαμε συνεχή συνεργασία λόγω των συχνών φωτιών» είπε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας ότι την επίμαχη ημέρα ο,τιδήποτε τους ζητήθηκε από το πυροσβεστικό σώμα το παρείχαν.
Μάλιστα, ο κ. Ψινάκης τόνισε ότι στην πρώην αμερικανική βάση που υπάρχει στην περιοχή τους εκείνη την ημέρα βρήκαν καταφύγιο 2.500 άνθρωποι.
«Είχαν τα πάντα. Φαγητό, νερό μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη. Γιατί είχαμε πάντα έτοιμο τον χώρο και το ήξεραν» είπε ο κατηγορούμενος.
Σχετικά με την καθαριότητα ο κ. Ψινάκης τόνισε ότι ο δήμος του ήταν πάντα καθαρός. «Κάναμε καθαρισμούς, κλαδέματα στέλναμε σε ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους. Υπήρχαν περιφραγμένα, πολύ λίγα, που με τον τότε νόμο δεν μπορούσες να σπάσεις και να μπεις να μαζέψεις τα κλαριά. Ο Θανασιας πήγαινε κτηματολόγιο.
Το δυστύχημα σε αυτήν περιοχή είναι ότι έχει πεύκα, είναι δασική και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν πάρεις άδεια από το Δασαρχείο. Δεν αγγίζεις πεύκο» τόνισε ο κατηγορούμενος.
Πρόεδρος: Πήρε ο αστυνομικός σας την Πυροσβεστική εκείνη την ημέρα και είπε ότι καίγεται το σπίτι σας;
Κατηγορούμενος: Εγώ όταν έφυγα, άφησα τους αστυνομικούς, όλους πίσω. Η μητέρα μου δεν έβρισκε εμένα και πήρε τον αστυνομικό μου. Η μαμά μου δεν ήξερε ότι είχε φωτιά παντού. Ο αστυνομικός μου πήρε την πυροσβεστική και ενημέρωσε ότι στο σπίτι έχει φωτιά, και του λένε «εδώ καίγεται όλη η περιοχή» και το έκλεισε.
Σε πολλές επιμέρους πάντως ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου του ο κ. Ψινάκης παρέπεμπε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Σύνεδρος: Η Αρχή Διαφάνειας λέει ότι είχατε έναν υπάλληλο και για αυτό επιχειρήσατε να συνεργαστείτε με εθελοντές. Και για αυτό δώσατε σε εθελοντές οχήματα.
Κατηγορούμενος: Δεν το θυμάμαι
Σύνεδρος: Αφού είχατε χώρο, την πρώην αμερικανική βάση, γιατί δεν σκεφτήκατε νωρίτερα να πάρετε την Αστυνομία για να οδηγηθεί αυτός ο κόσμος εκεί συντονισμένα με πούλμαν.
Κατηγορούμενος: Η Μαραθώνος ήταν κλειστή. Ποιος θα ρίσκαρε να πάρει κόσμο. Να τον πάει που;
Σύνεδρος: Στις 18:00 η κατάσταση δύσκολη. Γιατί δεν αποφασίστηκε εκείνη την ώρα, χωρίς να υπάρχει εισήγηση, να μεταφερθεί εκεί κόσμος.
Κατηγορούμενος: Ο Δήμος έχει υποστηρικτικό ρόλο. Αν δεν έχει δώσει εισήγηση η Πυροσβεστική
Σύνεδρος: Η ΟΠΑ (οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση) αφορά τον πολίτη,δεν είναι υποστηρικτική δράση στην πυροσβεστική. Είναι απόφαση που θα υποστηριχθεί.
Κατηγορούμενος: Πως θα πείσουμε κάποιον να φύγει. Σας λέω παράδειγμα την μάνα μου. Δεν θα έφευγε. Πολλοί ήταν στα σπίτια τους και έριχναν νερά.
Σύνεδρος: Αν έδινε εισήγηση η Πυροσβεστική για ΟΠΑ εσείς είχατε τρόπο να τους μεταφέρετε στην Βάση;
Κατηγορούμενος: Βεβαίως! Είχαμε 30 οχήματα και 50 άτομα προσωπικό και εφόσον μας υποδείκνυαν διαδρομές, μπορούσαμε Άλλωστε μας συνδράμουν.
Σύνεδρος: Στις έξι θα μπορούσατε;
Κατηγορούμενος: Αυτό δεν το ξέρω. Δεν ξέρω πως ακριβώς ήταν η κατάσταση.