Τα συγχαρητήρια της Κομισιόν διά του προέδρου Μπαρόζο και του ΕΚ δια του Μάρτιν Σουλτς για την εκτέλεση της ελληνικής προεδρίας έλαβε ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί στο εσωτερικό της, αλλά και να δείξει ότι ταυτόχρονα μπορεί συμβάλει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε ότι η χώρα διέψευσε την προσδοκία του grexit και ταυτόχρονα διεξήγαγε μια από τις πιο πετυχημένες νομοθετικά προεδρίες, παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο εσωτερικό. Αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν σε μόλις 4 μήνες από το Συμβούλιο και τα άλλα 50 που έχουν φτάσει σε προχωρημένο νομοθετικό επίπεδο. Η τραπεζική ένωση, ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ξεκόλλησαν επί ελληνικής προεδρίας. Ο Α. Σαμαράς κατέληξε πως η Ευρώπη ψήφισε περισσότερη Ευρώπη και όχι κατά της Ευρώπης και πως τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον κόσμο ποιο είναι το όραμα και πως δεν είμαστε απλά μια γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες.
Ο πρώτος ευρωβουλευτής που μίλησε μετά τον πρωθυπουργό ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ και αμέσως μετά η Εύα Καϊλή που έπλεξε το εγκώμιο της προεδρίας για τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας, αλλά και εξαπέλυσε πυρά για τα στρατηγικά λάθη που έγιναν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την λιτότητα.
Ακολούθησε ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των Αντιφεντεραλιστών που χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία μνημείο αποτυχίας και επέκρινε τα δάνεια των 240 δις που έλαβε η χώρα από το μηχανισμό στήριξης. Στη συνέχεια περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Η Σ. Σακοράφα εκ μέρους της Αριστεράς μίλησε για αποδυνάμωση του ρόλου της εκ περιτροπής προεδρίας που καλείται να εφαρμόσει προαποφασισμένες από άλλους πολιτικές. Έτσι και η ελληνική εφάρμοσε κατά τη Σ. Σακοράφα ότι βρήκε, χάνοντας την ευκαιρία να αλλάξει τη συνταγή της λιτότητας.
Ο Επιτήδιος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στην αρχαία Ελλάδα και την τότε δημοκρατία, αντιπαραβάλλοντας τη με τη σημερινή κατάσταση που όπως ισχυρίστηκε έχει καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών. Μίλησε δε για τις φυλακίσεις και τις διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής.
Ο Μίλτος Κύρκος από το Ποτάμι επέκρινε την έλλειψη μέτρων κατά της ανεργίας και την έλλειψη πράξεων στο κομμάτι της μετανάστευσης και την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.