ΔΙΕΘΝΗ

40 Χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

CYPRUS MISSING PERSONS

Η ήχηση στις 8.20 το πρωί των σειρήνων σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ξύπνησαν τις μνήμες της τουρκικής εισβολής, της οποίας τις συνέπειες βιώνει ακόμη ο κυπριακός Ελληνισμός. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν για την προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ χοροστάτησε του μνημόσυνου, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες.

Σε δηλώσεις μετά το επίσημο μνημόσυνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι « Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Την ίδια ώρα, βεβαίως, και όσων έδωσαν τη ζωή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε χθεσινή του ομιλία περί «προσπάθειας και από πλευράς της Κυβέρνησης για αλλοίωση ιστορικών γεγονότων και απενοχοποίηση του αμερικανικού παράγοντα για την Κύπρο», ο Νίκος Αναστασιάδης είπε: «Η ιστορία δεν αλλοιώνεται ποτέ, ούτε από ηγέτες, ούτε από συγγραφείς».