Η φτώχεια στην Ελλάδα θα συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη της Τρόικας.
Για την επόμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Ελλάδα, μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Νομισματικού Ταμείου, κ. Ουίλιαμ Μάρεϊ, επιμένοντας στην ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας όμως ότι: «Δεν βλέπουμε ανάγκη για πρόσθετα μέτρα – Δεν χρειάζονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς»
Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της Τρόικας.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν.
Σε άλλη ερώτηση για τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, σε σχετική έκθεση ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική», όσον αφορά στην ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Μάρεϊ προτίμησε να μην τοποθετηθεί.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» όσον αφορά στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη αναφορά: «Περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα».
Είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τις ελληνικές αρχές ότι δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.
Σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.
Ο κ. Μάρεϊ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, επιφυλάχτηκε ωστόσο να δει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά.
Τέλος, ο κ. Μάρεϊ σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», απέφυγε να σχολιάσει, παραπέμποντας το θέμα στις ιταλικές αρχές.