Χρειάστηκαν μήνες ολόκληροι και χιλιάδες κατασχέσεις μισθών και συντάξεων πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο για να… εφαρμοσθεί η δέσμευση Σαμαρά για το ακατάσχετο των 1500 ευρώ! Επί μήνες κορόιδευαν τους οφειλέτες υποστηρίζοντας ότι το ακατάσχετο ισχύει, αλλά η εγκύκλιος δεν είχε πάει ποτέ από το ΥΠΟΙΚ στις τράπεζες. Μέχρι χθες τη νύχτα που η νέα Γραμμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαβββαϊδου, έβαλε την υπογραφή.
Έτσι, στη διάθεση των φορολογουμένων θα είναι από την Τρίτη 29 Ιουλίου η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet που θα μπορούν να δηλώνουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξή τους προκειμένου να τον προστατεύσουν από κατάσχεση.
Από τις 29 Ιουλίου ξεκινάνε οι αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
1) Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
2) Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.
3. Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στο TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (σε μορφή IBAN).
4. Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό κατά τα ανωτέρω, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.
5. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως (συν)δικαιούχος προτίθεται να δηλώσει στο TAXISnet.