Οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Τουρκίας θα μπορούσαν να καλυφθούν με γιατρούς από το εξωτερικό και ειδικότερα, από την Ελλάδα, αφού στη χώρα οι γιατροί πλεονάζουν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Mehmet Müezzinoğlu, κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι στα νοσοκομεία της χώρας του υπάρχουν κενές θέσεις και η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη από το 2007 να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές σχολές. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που θα αποδώσει μακροπρόθεσμα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να έρθουν στην Τουρκία γιατροί από το εξωτερικό και μάλιστα από την Ελλάδα.
Ο Mehmet Müezzinoğlu είχε ήδη δηλώσει για το ίδιο θέμα τον Οκτώβριο του 2013: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεόνασμα γιατρών, στην χώρα αντιστοιχούν 61 γιατροί για 10.000 κατοίκους, ενώ στην Τουρκία η ανάλογη αντιστοιχία είναι 17 γιατροί. Επτά χιλιάδες Έλληνες γιατροί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και τους χρειαζόμαστε. Οι πόρτες στην Τουρκία είναι ανοιχτές για τους Έλληνες γιατρούς».
Στην τελευταία αναφορά του για τους Έλληνες γιατρούς ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ήδη η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία με την Γερμανία για να εργαστούν εκεί 15.000 Έλληνες γιατροί για περίοδο εννέα ετών.
Ωστόσο, η σημερινή νομοθεσία στην Τουρκία δεν επιτρέπει να εργάζονται αλλοδαποί γιατροί στην χώρα και ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μελετά το θέμα με το διοικητικό συμβούλιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκπαίδευσης (YÖK), για να επιλυθεί το ζήτημα μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ξένοι γιατροί που θα αναζητήσουν εργασία στην Τουρκία θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στην τουρκική γλώσσα και να λάβουν τουλάχιστον βαθμολογία Β. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εποπτεύονται από την «Ανώτατη Αρχή για την Γλώσσα και τα Ερευνητικά Κέντρα» (Tomer) και διεξάγονται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών.